Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел

...
Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел
Коментари Харесай

Габриел представи първата в историята ни външнополитическа стратегия

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел показа план на Външнополитическа тактика на България (2024-2030 г.) дружно с ръководителя на консултативния съвет за правене на тактиката професор Георги Фотев.

„ Създаването на първата за страната ни външнополитическа тактика е предизвикателство и идея. Важно е документът да е с фокусирани ясни послания, времеви обсег и обрисувани задания в кратковременен и средносрочен проект. Външнополитическата тактика ще бъде мощен израз на фундаменталните полезности на България. Документът ще задава правилата и нормите, определящи целите и задачите в интернационалните връзки, които слагат България като предвидим и приближен сътрудник “, съобщи Габриел.

Документът е резултат на необятно експертно и публично разискване, прецизират от Министерство на външните работи. За правенето на тактиката е образуван Консултативен съвет и са проведени три конференции с гражданското общество – с дипломати, с младежи и с интернационалните специалисти. Габриел изрази признателност към работата и напъните на членовете на Консултативния съвет, на дипломатите, бизнесмените, младежите, публицистите и представителите на университетските страни за труда и експертизата.

Целта на външнополитическата тактика е да усили предвидимостта и поддръжката за българската външна политика, да образува междуинституционален консенсус и ясно дефинирани външнополитически цели и да увеличи престижа на българската дипломатическа работа. Външнополитическата тактика ще разпознава целите за България, задачите, които си слага и методите, с които да ги реализира.

„ Диалогът и дипломацията са най-надеждните принадлежности за реализиране на консенсус сред държавните институции и обществото по външнополитически цели. Те са и мост за едно по-предвидимо интернационално обмисляне и договаряния за сигурен и постоянен свят, “ добави вицепремиерът в оставка.

В тактиката са разпознати осем основни за България цели:

1) Пълноценно присъединяване и изчерпателен принос на страната към политиките в границите на Европейски Съюз и НАТО, при осъществяване на българските национални ползи, включващи пълноправно присъединение към Шенгенското пространство и Еврозоната;

2) Активна районна политика на добросъседство и районно съдействие в Югоизточна Европа и Черноморския район, реализиране на водачество в региона на нововъведенията и новите технологии;

3) Развитие на откритите двустранни стратегически партньорства с страните от евроатлантическата зона и построяването на нови с сътрудници отвън Европа;

4) Защита на правата и ползите на българските жители, хората с българско съзнание и българските общности зад граница;

5) Ефективна многостранна дипломация, на първо място в границите на системата на ООН;

6) Културна и цифрова дипломация като стратегически инструмент за въздействие и авторитет;

7) Външноикономическа дипломация в интерес на българския бизнес и икономическия разцвет на нацията;

8) Стратегическа връзка и обществена дипломация, ориентирани към отбрана на националната сигурност и противопоставяне на дезинформацията и хибридните закани.

„ Очаквам външнополитическата тактика да спомогне за повишение на публичната поддръжка и способства за повече единодушие и последователност в интернационалното държание на България в сходство с националните ползи. Стремим се към консолидиран документ, който разрешава еластичност и адаптиране към изменящата се интернационалната среда. Той обрисува позицията на България в интернационалната сцена, показва приноса ѝ за мира, сигурността и съдействието на районно, европейско и интернационално равнище. Поставихме основа с необятен публичен консенсус да имаме външнополитическа тактика, която дефинира цели, правила и цели. Нека създадем по този начин, че тя да бъде потребна както за политиците и дипломатите, по този начин и за обществото. Това е опция да приказваме в един глас вкъщи и в чужбина и по този метод осигурим по-добра отбрана на ползите на страната и на жителите “, заключи Габриел.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР