Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посети Българската

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посети Българската
Коментари Харесай

Мария Габриел в Истанбул: Българската желязна църква Св. Стефан е символ на родолюбие

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посети Българската желязна черква " Св. Стефан “ в Истанбул, дружно с министъра на културата Кръстю Кръстев.

Тази година се навършват 125 години от освещаването на храма. Вицепремиерът акцентира, че църквата е знак на българското национално единение, обединяване, светлина и бъдеще. Габриел отдаде дълбока респект на родолюбивите българи, съхранили българското културно-историческо завещание и изрази вяра, че то ще бъде непокътнато за бъдещите генерации. Литургията, с която бяха открити тържествата във връзка годишнината, бе водена от митрополита на Силиври Максим и архимандрит Харалампий Ничев.

Акцент в програмата бе откриването на изложбата " Желязната черква " Св. Стефан “ и българската памет на Цариградските българи “. " Изложбата събира парченца история “, акцентира Мария Габриел. Експозицията показва и ролята на духовните водачи на българския народ Иларион Макариополски, Екзарх Антим I, Екзарх Йосиф I – радетели за независима българска черква.

" С вярата можем да опазим културно-историческото завещание, да минаваме през тествания, и да бъдем по-добри “, съобщи Габриел. В храма се съхраняват непокътнатите елементи от иконостаса и престолния камък на Дървения храм, както и детайли от Желязната черква от преди последната й реституция.

Вицепремиерът се срещна и с Настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в гр. Истанбул и на Фондацията на Българската православна черква " Св. Георги “ в гр. Одрин.

Мария Габриел приветства напъните на Настоятелството за запазване на българското културно-историческо завещание в Турция. " Можете да разчитате на поддръжката на българската страна “, съобщи вицепремиера.

" Съхранявайки светините на историята ни, пазейки културното и духовното ни завещание, можем единни да градим бъдеще за идващите генерации “, съобщи Мария Габриел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР