Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и подсекретарят

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и подсекретарят
Коментари Харесай

Мария Габриел: България и САЩ са по-близки от всякога като приятели, съюзници и партньори

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и подсекретарят и старши политически консултант Дерек Шолей откриха в Държавния департамент във Вашингтон втората сесия на Стратегическия разговор България-САЩ.

Събитието се организира три години след началото на разговора, сложено през 2020г. и 4 месеца от началото на мандата на кабинета „ Денков-Габриел “. Целта на разговора е да бъдат разисквани двустранни, районни и световни въпроси от предпочитано значение за двете страни. 

Вицепремиерът Габриел управлява българската делегация, в която вземат участие министърът на правораздаването доцент доктор Атанас Славов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на нововъведенията Милена Стойчева, зам.министрите – Атанас Запрянов- на защитата, Ивелина Дундакова- на вътрешните работи и доктор Георги Ангелов- на нововъведенията и растежа.

„ Бих желала да благодаря на Съединените американски щати и по-специално на Държавния департамент за семейството на тази значима втора сесия от нашия двустранен стратегически разговор. Днес България и Съединени американски щати са по-близки от всеки път като другари, съдружници и сътрудници ”, съобщи при откриването на форума Мария Габриел.

„ Стратегическият разговор сред България и Съединени американски щати бе открит в доста друга интернационална среда спрямо актуалната. Днес сме изправени пред необятен набор от нови провокации, които слагат на тестване районната и световната сигурност и разцвет ”, сподели още вицепремиерът.

В изявлението си тя набеляза главните тематики, по които ще се води диалогът- общи подходи към районни и световни проблеми, задълбочаване на съдействието в региона на защитата и сигурността, разширение на съдействието в стопанската система и енергетиката, отбрана на демокрацията и господство на закона, разширение на двустранните връзки.

„ Има капацитет в развиването на близки връзки и съдействие в региона на нововъведенията и научните проучвания. Иновациите са мотор на икономическия напредък и секторните промени и ще обезпечат конкурентно преимущество, употребявайки и опциите на изкуствения разсъдък, зелената сила, роботиката и автоматизацията “, подчертава Мария Габриел.

Тя разяснява и потребността от обединени и по-ефективни дейности против дезинформацията и хибридните офанзиви и акцентира смисъла на Меморандума за съгласие сред България и Съединени американски щати за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация, който ще бъде подписан в границите на форума.

Постигнатите резултати от сесията на стратегическия разговор ще бъдат систематизирани и показани като взаимно изказване на участниците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР