Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща
Коментари Харесай

Дачич призна, че е сбъркал: Реагирах на думи, които Борисов не е изричал

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева организира среща със сръбския си сътрудник - вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич. Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където вземат участие в неофициалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа.
 Борисов към сръбския министър председател Бърнабич: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл (видео)  Захариева прикани Дачич да се извини след нападките му към Борисов за Косово
Захариева е подчертала пред Дачич, че изявлението на премиера Борисов в Познан е напълно правилно политически и юридически, че реакцията му е била изрично неприемлива за България и не оказва помощ на другарските ни двустранни връзки.

Фактът, че 23 страни от Европейски Съюз, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни връзки, а България постоянно е подкрепяла Сърбия в европейската ѝ интеграция, обяснила Захариева пред сръбския си сътрудник.

“Очевидно има неправилна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което оповестиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, министър председателят Борисов в действителност дава отговор на запитване дали Борел ще е привързан, тъй като Испания не признава Косово. Това значително за мен трансформира подтекста на изявата му. Сътруднича си с Борисов от доста години бях сюрпризиран от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България положителни връзки, другарски, съюзнически и стратегически, тъй като това е в полза на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия ", споделил Дачич на срещата.

И още от него:

" Впечатлението в България бе, че атакувам Борисов, само че съм в действителност реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм през днешния ден в Сараево, там бяхме дружно със Захариева, желая да кажа, че тази тематика е затворена и както Бойко е споделил: Да вървим напред! ”

По-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов направи остро изявление против сръбския външен министър поради абсурда към независимостта на Косово. Това стана по време на пленарната сесия на държавните и държавните ръководители на страните-участнички в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), в която българският министър-председател взе участие.

Той се появи пред медиите дружно с министър-председателя на Сърбия Анна Бърнабич.

" Какво тъкмо желае Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изявление не е правилно? " Давам нашия случай за образец за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било задоволително моето изявление? Анна, в случай че имаше нещо недопустимо, за какво не реагира още в Познан? Аз мога да съм много недопустим, мога да съм и недипломатичен, само че от това минимум Сърбия ще има изгода и още по-малко сръбският и българският народ ", сподели Борисов.

Той допълни, че двамата са се разбрали и че няма напрежение сред двете страни.

Въпреки това българският министър председател продължи с много недипломатичен изказ.

" Казах й: Ана, за какво не излезе Ивица (Дачич) да ми благодари, че поканих сръбските девизиони да упражняват с нашите? Техният боен министър стоеше до моя боен министър. А в този момент, чул не дочул - неговият министър председател стои до мен, и през вчерашния ден си разрешава да ми вика посланика и да ми каже, че държанието ми е недопустимо. Той в този момент ще види какво е недопустимо държание! Сега ще види! Аз напън от него нямам. До през вчерашния ден говорех с най-хубави думи, само че откакто си го е разрешил, до момента в който в този момент не ми каже: " Извинявай, Бойко! ", просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат, оставиха го да си разиграва коня. Добре, откакто по този начин са решили ", сподели Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР