Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес
Коментари Харесай

Захариева пред посланика на Норвегия: Мястото на децата е в семейството

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева одобри през днешния ден в Министерство на външните работи госпожа Лиз Николин Клевен Гревстад, дипломат на Кралство Норвегия, акредитирана за България. Г-жа Гревстад одобри поканата на първия ни посланик за среща, на която да бъдат разисквани опциите за съдействие сред държавните управления и институциите на двете страни в разрешаването на случаите на проблеми на български жители със службите за обществена отбрана и протекция на детето в Норвегия.

„ Децата са преди всичко в нашата просвета и народопсихология и тяхното място е в фамилията “, акцентира Захариева при започване на диалога.

„ Разбираме, че всяка страна се пробва да пази правата на децата съгласно личните си правила. Казусите с отнети от родителите си деца – български жители обаче мощно ни тормозят. Неразбираемо е за нас и разделянето на стотици километри на брат и сестра и възбраната да виждат майка си и да беседват с нея, което неизбежно ще ги откъсне както един от различен, по този начин и от техните корени и майчин език. Затова желаеме да работим в тясно съдействие с вашите институции, с цел да помогнем на засегнатите фамилии “, добави още тя.

В поддръжка на думите си Захариева връчи на дипломат Гревстад писмо до министъра на външните работи на Кралство Норвегия госпожа Ине Мари Ериксен Сьорейде, с което предлага провеждането на взаимни консулски съвещания сред министерствата на външните работи на двете страни.

Посланикът на Норвегия благодари за поканата и за позитивния метод на българската страна в тази сложна обстановка, като акцентира, че обратно на тезите, тиражирани в медиите, тя открива доста сходства в системите за протекция на децата в нашите две страни – и в Норвегия, както и в България концепцията е, че фамилиите би трябвало да бъдат подпомагани от институциите да вземат решение проблемите си и едвам, когато това се окаже невероятно, да се стига до лишаване на децата от техните родители като напълно последна мярка.

Посланик Гревстад обясни в резюме механизмите, по които действа норвежката система за протекция на децата и предложи наред с консултациите, да бъдат проведени в България работни семинари, на които норвежки специалисти да работят дружно със фамилиите, с Неправителствени организации и с българските способени институции в разясняването на процедурите.

Захариева и Гревстад се договориха посолството на Кралство Норвегия в Букурещ да спомага за организирането на консулските съвещания и работни семинари във допустимо най-кратки периоди.

В края на срещата дипломат Гревстад употребява мотива да поздрави страната ни за сполучливото председателство на Съвета на Европейски Съюз и да благодари за открития метод към Норвегия и поканите за присъединяване на страната й в разнообразни конгреси през тези месеци. Тя осведоми, че единствено преди няколко седмици норвежкото държавно управление е стартирало новата стратегия на норвежкия финансов механизъм за България за новия програмен интервал 2014-2021 година

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР