Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри в

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри в
Коментари Харесай

Екатерина Захариева откри изложбата Дипломация и изкуство с картини от колекцията на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри в Националната художествена академия галерия, отдадена на 140-ата годишнина на Министерство на външните работи. В експозицията под наслов "Дипломация и изкуство " са включени 22 картини от сбирката на министерството.

Захариева благодари на НХА, с която имат положително съдействие. Тя уточни, че професор от Академията е основал и логото за 140 години Българска дипломатическа работа. Захариева разяснява, че днешното събитие е може би най-любимото й в целия календар за годината, тъй като демонстрира връзката сред дипломацията и изкуството през тези 140 години. Показани са картини на създатели от разнообразни генерации, картини, които са от посолства, а две от картините са от кабинета на министъра. Поради извънредно богатия живописен фонд на Министерство на външните работи, приветствам създателите за доста положителния асортимент, уточни министър Захариева, като добави, че в експозицията са картини на двама някогашни ректори на НХА, има модерно изкуство, а най-старата картина е от 1913 година.

Представени са също планове на банкноти и на монети, държавни оценки като "Мадарски конник ", основан по модел на Дечко Узунов, уточни Захариева. Тя изрази вяра доста хора да посетят експозицията.

Сред творбите са произведения на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Димитър Киров, Светлин Русев, "пътували " из дипломатическите ни представителства в Европа. В сбирката може да бъде забелязана и картината на Иван Кирков "Париж ", която украсява кабинета на министъра на външните работи.

140-годишната история на дипломатическата институция е разказана и посредством архивни фотографии на постройките, в които през годините се е помещавало Министерство на външните работи. Представени са сгради на български задгранични задачи, както и художниците, работили за тяхното оформление.

Акцент в изложбата е историята на първите ордени след 1878 година - измежду експонатите са укази на Княз Александър Първи за награждаване с медал "Св. Александър ", най-високият медал на Третото българско царство - "Св. Равноапостоли Кирил и Методий ", с който е почетен и Иван Вазов. Изложени са и две модерни български оценки за награждаване на задгранични дипломати и държавници за развиването на двустранните връзки - "Мадарски конник " и "Орденът на Розата ".

В експозицията могат да се видят още плановете на български художници за дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българската национална банка през годините.

Художествената сбирка на Министерство на външните работи наброява над 3000 творби и е една от най-оригиналните художествени сбирки, благосъстоятелност на българските държавни институции. Творбите са отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани са от общи изложения или са дарявани от създателите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР