Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева награди с

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева награди с
Коментари Харесай

Екатерина Захариева награди доайена на българското землячество в Словакия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева награди с грамота на празненство в българското посолство в Братислава госпожа Емилия Хрушикова, един от създателите на Културния съюз на българите и техните другари в Словакия „ Хр. Ботев “. Тази година госпожа Хрушикова навърши 80 години.


Още с идването си в Братислава през 1965 година Емилия Хрушикова се среща с живеещите към този момент тук сънародници и ги увлича с концепцията да основат организация, която да приобщи всички българи, живеещи в Словакия. Така през 1969 година е основан Културният съюз на българите и техните другари в Словакия. През годините госпожа Хрушикова е негов подпредседател и секретар, както и създател на 7 сателитни клуба в Словакия. Появява и вестник „ Роден глас “, който излиза и до през днешния ден.

На тържеството в посолството децата от първи до четвърти клас в българското държавно приблизително учебно заведение “Христо Ботев ” в Братислава демонстрираха какви песни и стихотворения са научили през образователната година. То е основано през 1948 година от първите български градинари. В него множеството от половината възпитаници са с родители словаци без български генезис, които избират българското учебно заведение поради високото качество на образованието. Преподаването е напълно по образователните стратегии на българското МОН.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР