Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че четворната

...
Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че четворната
Коментари Харесай

Нинова: Имаме съгласие за нов блок на АЕЦ Козлодуй


Вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова разгласи, че четворната ръководеща коалиция е постигнала единодушие за увеличаване на нуклеарните мощности с създаване на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

Лидерът на Българска социалистическа партия даде изявление пред bTV по тематиката с помощта към Украйна и, само че дружно с това разгласи новината за АЕЦ.

„ В такава комплицирана коалиция имаме разлики по разнообразни въпроси – и с „ Белене “, и с нуклеарната енергетика. От през вчерашния ден обаче, за наслада, имаме напредък. Вероятно ще има нов блок в Козлодуй “, сподели Нинова.

„ Настоявахме освен за „ Белене “ – с помощта на нашето наличие (б.а. – на БСП), на нашите претенции се стигна до това – ето, имаме нов резултат. Ще имаме 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Все още от Министерски съвет няма информация по тематиката за укрепване на нуклеарната централа. Нинова не даде повече детайлности.

На площадката на АЕЦ „ Козлодуй ” са построени 6 енергийни блока с обща електрическа мощ 3760 MW, оборудвани с реактори с вода под налягане, които са най-често употребяваните в света. Към сегашния миг „ АЕЦ Козлодуй ” ЕАД експлоатира два нуклеарни енергийни блока – 5 и 6 блок с реактори вид ВВЕР-1000, и две складове за предпазване на отработено нуклеарно гориво (ОЯГ) – вместилище за ОЯГ с технология за предпазване под вода и вместилище за изсъхнало предпазване на ОЯГ.

Темата беше настояща още по време на договарянията за коалиция. В съглашението сред 4-те обединения беше записано, че „ нуждата от създаване на нови нуклеарни мощности, уточняването на вида на реакторите и площадките, да се реши след самостоятелен експертен разбор, който да е обществен и на база икономическа целенасоченост, най-ниска цена и време за създаване ".

Българска социалистическа партия дълги години дават обещание създаване на АЕЦ „ Белене “ и по-рано този месец влязоха в спор с премиера Кирил Петков след изказванията му, че втора атомна централа няма да се построява. Тогава Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия – тясното управление, предизвести „ да се съблюдава съдружното съглашение “, тъй като в него не се изключвал градежът на „ Белене “. В обединението не се обсъждаше обществено АЕЦ „ Козлодуй “.

В тематиката за атомните централи се наеси и президентът Румен Радев, който през февруари прикани държавното управление и да сложи край на " непрекъснатото отсрочване и изчакване " за строителството на АЕЦ " Белене ". 

Малко по-късно вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разгласи пред bTV, че не е последовател на построяването на централата. „ Площадката в Белене не е подобаваща, само че сме поели съдружен ангажимент да създадем разбор. Не е подобаваща, тъй като би трябвало да се лицензира нова площадка от Европейски Съюз, което е мъчно. Имаме проблеми с кадровия състав – те са налице в Козлодуй, а би трябвало да градим и нов. Част от инфраструктурата също не е довършена, а тя е много скъпа “, обясни той причините си.

Относно поддръжката за Украйна - Нинова съобщи, че няма да се подпише под документ за изпращане на оръжия към страната в подтекста на съветската военна инвазия. Тя съобщи, че в случай че в Министерски съвет има сходно гласоподаване, министрите на Българска социалистическа партия ще гласоподават " срещу ", " само че няма да се оттеглим от обединението ". Лидерът на Българска социалистическа партия съобщи, че все още въпросът не е бил обсъждан на съвещанията на държавното управление.

Мотивите ѝ са, че това би се тълкувало като интервенция във войната. " Война има, осъждаме Русия и желаеме да се спре. Приветстваме началото на договарянията сред Русия и Украйна ", сподели Нинова. " Задействаме се с филантропична помощ - с банкет и настаняване на хората от Украйна. Но съм срещу да изпращаме оръжия ". Тя разгласи, че партията остава на позиция срещу наказания против Москва.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР