Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се
Коментари Харесай

Корнелия Нинова и работодатели обсъдиха спешни мерки заради войната в Украйна


Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова се срещна с работодателите и разискаха последствията за българската стопанска система от глобите против Русия, възможни контрасанкции и последствията от тях за България.

Представителите на българския бизнес показаха терзания, че войната затруднява снабдяването със първични материали от района. Ако бъдат спрени доставките на газ, това ще оскъпи българските артикули и ще ги направи безусловно неконкурентноспособни.

По време на срещата бяха разисквани заплахата от транспортни и логистични проблеми и несъблюдение на контракти заради форсмажорни условия, както и продължение на енергийните обезщетения за април-юни. Българските компании желаеха поддръжка за решение на казуса с блокираните транспортни средства на границите на Украйна.

Работодателите обявиха, че имат потребност от работна ръка и са подготвени да одобряват на работа украински жители. Те показаха предпочитание да се обезпечат коридори за импорт на метали и други първични материали от Русия и Украйна, както и експорт на продукцията.

Вицепремиерът Нинова осведоми работодателските организации за ограниченията, които подхваща държавното управление в подготовка на държавните запаси, приемане на украински жители и обезпечаване на логистична поддръжка на български компании. Тя съобщи, че е командировала комерсиалния представител в Букурещ на границата с Украйна, с цел да оказва помощ на българските и украинските жители.

Работодателите настояха за поддръжка за настояването на бизнеса директната помощ за българските компании да бъде по-голямa от финансови принадлежности в Плана за възобновяване и резистентност. Министър Нинова изразипълна поддръжка за това.

" Българската стопанска система има потребност от директна поддръжка, а не от още заеми. Европейска комисия е предоставила на българското държавно управление да реши какво да бъде съотношението и тотрябва да е в интерес на българските бизнесмени ипроизводство “, сподели тя.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР