Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова подготвя

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова подготвя
Коментари Харесай

Нинова подготвя нов закон за събирането на дългове

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова приготвя план на Закон за събиране на вземанията против колекторските компании. Тя изясни, че е реализирано политическо единодушие да се постави ред и правила в колекторските компании. 

Със закона се основава указател на колекторските компании. Ако те не се записват, ще бъдат санкционирани с 50 хил. лв.. Забранява се прехвърлянето на отговорности от един заемодател на различен, без преди този момент потребителят да е документално известен. Новият заемодател няма право да желае каквото и да е заплащане, друго от това към първичния заемодател - не може да се постановат спомагателни такси. Забраняват се телефонни позвънявания сред 20 часа вечерта и 7 часа сутринта, както и в почивни дн. A позвъняванията би трябвало да са през два дни. Забранява се тормоз, насила, издание на разгласи на обществени места, известяван на родственици и познати. 

Потребителите към този момент ще имат право да оспорват вземанията, като това ще докара до автоматизирано прекъсване на търсенето им от страна на кредитора, до момента в който не се вземе решение от съда. За нарушавания санкциите към колекторските компании ще са сред 10 и 50 хиляди лева Контролът ще бъде реализиран от Комисията за отбрана на потребителите.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР