Витлеем се подготвя за скромна Коледа без празнични светлини и

...
Витлеем се подготвя за скромна Коледа без празнични светлини и
Коментари Харесай

В сянката на войната: Родният град на Исус Христос се приготвя за скромна Коледа

Витлеем се приготвя за скромна Коледа без празнични светлини и без коледна елха, всекидневно издигаща се на площад " Мангер ", откакто управляващите в града, в който съгласно традициите е бил роден Исус Христос , взеха решение да се откажат от празненствата поради войната сред Израел и " Хамас ".

Отмяната на коледните тържества , които всекидневно притеглят хиляди гости, е тежък удар по зависещата от туризъм стопанска система на града. Радостните веселби обаче са немислими във време на тежки премеждия за палестинците в Газа, сподели кметът Хана Хание.

" Икономиката се срутва ", сподели в петък Хание пред Асошиейтед прес. " Ако обаче го съпоставим с това, което се случва с народа ни в Газа, то е нищо ", добави той.

Повече от 18 700 палестинци са убити и повече от 50 000 са потърпевши при въздушното и сухопътното нахлуване на Израел против ръководещия в Газа " Хамас ", сочат здравните управляващи там, а разселени са към 85% от жителите на територията, наброяваща общо 2,3 милиона души. Войната бе провокирана от смъртоносното нахлуване в Южен Израел, осъществено от " Хамас " на 7 октомври, при което радикалната формация умъртви към 1200 души, множеството от които цивилни, и взе повече от 240 души за заложници.

От 7 октомври насам достъпът до Витлеем и други палестински градове в окупирания от Израел Западен бряг е сложен , с дълги опашки от транспортни средства, чакащи да преминат през военните пунктове. Ограниченията попречиха на доста палестинци да изоставен територията, с цел да работят в Израел.

Ръководителите на Витлеем са разтревожени от въздействието , което ще окажат тези ограничавания върху дребната палестинска стопанска система на Западния бряг, която от началото на войната се пробва да се оправи със мощния спад на туризма. Палестинският туристически бранш регистрира загуби на стойност 2,5 милиона $ дневно, което се равнява на 200 милиона $ до края на годината, сподели в сряда палестинският министър на стопанската система.

Ежегодните коледни празненства във Витлеем - в които с е включват арменци, католици и православни -  дават огромни преимущества на града, в който 70% от годишните доходи идват от туризъм. Този сезон обаче улиците са празни.

След като огромни авиолинии анулираха полетите си до Израел, над 70 хотела във Витлеем бяха принудени да затворят и към 6000 чиновници в туристическия бранш останаха без работа, съобщи Сами Талджиех, шеф на хотел " Санкта Мария ".

" Дните ми минават в това да пия чай и кафе, до момента в който очаквам клиентите, които в никакъв случай не идват. В момента няма туризъм ", сподели Ахмед Данна, който е притежател на магазин във Витлеем. Хание съобщи, че макар анулацията на коледните празненства религиозните церемонии ще се проведат, като да вземем за пример обичайното събиране на църковни водачи и Рождественска света литургия.

" Витлеем е значима част от палестинската общественост ", сподели кметът. " Така че, на среднощната литургия тази година ще се помолим за мир, ще отправим посланието за мир, въплътено от раждането на Исус Христос във Витлеем ", добави той.

Джордж Карлос Канавати, палестински публицист, преподавател и скаутски лидер, съобщи, че градът му е " печален и сломен ". Той сподели, че неговата скаутска група ще организира безмълвно шествие из града в памет на убитите в Газа. " Показваме, че сме приели и осмислили посланието на Рождество Христово, като отхвърляме несправедливостта и експанзията, и ще се молим за мир в земята на мира ", сподели Канавати.

Ентусиазмът на коледните празници във Витлеем от дълго време е барометър за израелско-палестинските връзки . Тържествата бяха помрачени през 2000 година при започване на втората интифада, когато израелските сили блокираха елементи от Западния бряг в отговор на палестинците, направили десетки самоубийствени атентати и други набези, при които починаха израелски цивилни.

Времената са напрегнати и по време на по-ранния палестински протеста, траял от 1987 до 1993 година, когато годишните празненства на площад " Мангер " протичат под погледа на израелски снайперисти, ситуирани на покривите на постройките.

Тази година сдържаното въодушевление не се лимитира единствено до Витлеем. Навсякъде в Светите земи коледните празненства са прекратени . По данни на Държавния департамент на Съединени американски щати в Израел има 182 000 християни, на Западния бряг и в Йерусалим - 50 000, а в Газа - 1300. Огромното болшинство от тях са палестинци.

В Йерусалим нормално оживените улици в християнския квартал на Стария град след началото на войната са тихи . Магазините са залостени с дъски, а притежателите им споделят, че са прекомерно уплашени, с цел да ги отворят. Те допълват, че даже и да ги отворят, те няма да имат доста работа.

Ръководителите на огромните църкви в Йерусалим оповестиха през ноември, че празничните тържества ще бъдат анулирани. " Призоваваме общностите ни да поддържат хората, изправени пред премеждия, като тази година се откажат от всевъзможни ненужни празнични действия ", пишат те.

На олтара в евангелската лутеранска черква във Витлеем е изложена модифицирана сцена на Рождество Христово. Фигурата на младенеца Исус, увито в палестинска куфия, е сложена върху купчина парчета. Куклата лежи под маслиново дърво - за палестинците знак на непреклонност.

" Докато светът чества, нашите деца са под руините . Докато светът чества, нашите фамилии са разселени, а домовете им са разрушени ", споделя пасторът на църквата Мунтер Исаак. " Това е Коледа за нас в Палестина ", прибавя той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР