Витанов: Европейският съюз се задъхва от инфлационния натиск и от

...
Витанов: Европейският съюз се задъхва от инфлационния натиск и от
Коментари Харесай

Петър Витанов: Протестите в Чехия са знак за надигащото се социално недоволство в Европа

Витанов: Европейският съюз се задъхва от инфлационния напън и от прииждащите бежанци
Протестите в Чехия не са началото на процеса, обвързван и довел до енергийната рецесия в Европа.  Началото на тежките политически последствия за Европа стартира още преди няколко месеца с каскадата от падащи държавни управления в европейските страни. Протестите в Чехия са знак за надигащото се общественото неодобрение. Това сподели евродепутатът от Българска социалистическа партия и началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов в предаване на Поглед ТВ.

“Тези, които остават на власт, губят от ден на ден доверие. Колкото повече продължава войната, толкоз повече последствията ще са по-значими и ще оказват въздействие освен върху политическия, само че и върху публичния живот “, сподели Петър Витанов.
Според евродепутата газовата рецесия е почнала още при възобновяване на международната стопанска система от Ковид-19 и стремежът тя да навакса бързо след близо тригодишния застой. Войната е нанесла финалния удар.
„ В стопанските системи на Европа се наляха големи средства от грантове и друг тип помощи, стопанската система стартира да бумти и това сътвори проинфлационен резултат. На азиатския континент икономическото възобновяване, преди втория локдаун в Китай, беше по-бързо от нашето и това докара до пазаруване на повече газ там. Всички чакаха през лятото на предходната година да падне цената и тогава да бъдат напълнени газохранилищата, само че това не стана. Добавете към всичко това и упоритостта на Европа за Зелената договорка, цената на квотите стигна до 100 евро на звук излъчвания. В резултат се стигна до гърмеж на цената на енергоизточниците. Със започването на войната сред Русия и Украйна, тя се изстреля още по-нагоре, тъй като Обединена Европа постоянно е разчитала на ресурсите от Русия “, разясни Витанов.

Войната в Украйна сподели, че Европа се нуждае от диверсификация и от Зелената договорка. Този развой обаче ще е муден и за него европейците ще платят висока цена.
„ За да се пренастроят доставките са нужни други количества и инфраструктура, танкери и прочие, което лишава години с цел да се случи, надлежно и дълготрайни контракти, гарантиращи рентабилността на въпросната инфраструктура.  „ Демократичен газ “ няма на никое място, тъй като страните, от които се каним да купуваме, не са образец за съблюдаване на човешки права и народна власт “, сподели още той.
Според Петър Витанов занапред в Европа ще има домино от падащи държавни управления поради инфлацията и общественото неодобрение.
„ На фона на задаващия се ценови потрес ще се стигне до обедняване. Очаква ни ценови потрес, действително инфлацията е към 30 % у нас. Има апели за понижаване на градусите на климатиците, жителите да се къпят по-малко и сходни хрумвания за икономисване на сила. Навремето Роналд Рейгън беше споделил, че ще вкара руснаците в землянките, притеснявам се, че може те да ни върнат в този момент в пещерите “, сподели още евродепутатът.
Според Петър Витанов Европа е нямала различен отговор към съветската експанзия с изключение на наказания.
„ Европейските политици не си дадоха сметка, че вместо да спрат военната машина на Путин, те ѝ наливат в допълнение средства, защото енергоизточниците скочиха до небесата “, сподели още той.
„ България също идеологизира въпроса с газа. Каза, че няма да купува съветски газ, само че в този момент го купува през медиатор и действително в Русия влизат даже с 10 % повече пари в сравнение с преди “, сподели още той.
Петър Витанов предвижда, че мигрантският поток към България освен няма да спре, само че ще се ускорява в идващите месеци. И с изключение на продължаващата неустановеност в страните, от където идва мигрантския поток, както и връщането на талибаните на власт, спомагателен фактор е войната в Украйна, която вещае продоволствена рецесия.
„ Част от черноморските пристанища са завзети, а други блокирани. Това не разрешава на съветската и украинската пшеница да стигне по предопределение в Северна Африка и Близкия Изток, където това зърно съставлява 70-90% от целия импорт, та даже и 100% като в страни като Алжир, Тунис, Египет, Ирак и Ливан “, сподели Витанов.
" Когато този експорт е неосъществим, количествата са незадоволителни там и цената на пшеницата скача. В Египет цената на хляба се дотира от държавното управление. Това значи дефицит, безценен самун, проблеми за държавното управление, обществени недоволства и протести, тежка миграция. Прибавете и казуса с връщането на талибаните в Афганистан от 10 месеца насам и желанието на огромна част от жителите ѝ да напуснат; Ирак, който е изправен пред революция, а също и гражданската война в Либия и Йемен. На прага на Европа се изправят милиони мигриращи хора. За турския президент Ердоган това е оръжие. И в случай че прибавим към тази картина и шестте милиона украинци, които влязоха в Европа, ще забележим, че Европейският съюз се задъхва, а ние сме първата му граница “, сподели още евродепутатът.
 
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
 

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР