Висшият съдебен съвет (ВСС) върна на работа съдията от районния

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) върна на работа съдията от районния
Коментари Харесай

Съдия, оправдан за подкуп, се връща на работа

Висшият правосъден съвет (ВСС) върна на работа съдията от районния съд в Русе Николай Стефанов, който бе дефинитивно оневинен по обвиняване за рушвет. Тепърва правосъдните кадровици ще изплатят на магистрата и разликата във възнаграждението от отстраняването му на 5 март 2015 година до момента.

Стефанов бе арестуван при зрелищна акция на ДАНС в центъра на Русе през 2015 година На първа инстанция той получи 3-годишна условна присъда, защото пробвал да вземе подкуп от 500 лева Според прокуратурата Стефанов е изискал рушвет от 1000 лева посредством изнудване, с цел да утвърди съглашение сред юрист Свилен Стефанов и прокурор Христо Матев. С него клиентът на Стефанов - 17-годишният Мартин Маринов - се признава за отговорен за обир на 32 лева и получава условна присъда.

Осъдителната присъда обаче падна на втора и трета инстанция. Магистратите откриха, че белязани 500 лева у съдията по време на ареста му няма. Освен това съдът не е уверен и дали в действителност юрист Свилен Стефанов ги е носил в себе си. Най-общо заключението и на Софийския апелативен, и на Върховния касационен съд е, че доказателствата по делото опровергават показанията на главния очевидец Свилен Стефанов. Той споделя, че съдията непрекъснато го търсел за парите, откакто одобрил съглашението, което съдът не приема.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР