Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Иван Гешев от поста главен

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Иван Гешев от поста главен
Коментари Харесай

Иван Гешев е отстранен от поста главен прокурор

Висшият правосъден съвет (ВСС) освободи Иван Гешев от поста основен прокурор. Решението беше утвърдено с 16 гласа „ за “, „ срещу “ гласоподаваха 4. „ Против “ гласоподаваха Олга Керелска, Вероника Имова, Пламен Найденов, Евгени Иванов, а Севдалин Мавров не взе участие в гласуването. Предстои Висш съдебен съвет да предложи на президента Румен Радев да подпише декрет за освобождението му.

Главният прокурор беше освободен от служба след дълга процедура, а настояването за неговото предварително премахване беше импортирано от четирима представители на прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е по отношение на изявлението на Гешев на конференция от 15 май, по време на която той назовава българските политици “политически отпадък ", което по думите на вносителите накърнява престижа на правосъдната власт. След признатите промени в Закона за правосъдната власт, освобождението от служба на основния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на Висш съдебен съвет.

Преди кадровиците да вземат това решения обаче имаше както разногласия, по този начин и диспути, които бяха подбудени от това, че основният прокурор си потегли от съвещанието заради длъжностен ангажимент в Екологичен потенциал и по-точно присъединяване в съвещание на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Екологичен потенциал. Магистратите спореха дали да прекратят съвещанието си и да насрочат нова дата, с цел да може и основният прокурор да взе участие или да продължат по процедурата без присъединяване на Гешев, само че в последна сметка взеха решение да продължат процедурата без него.

" Това, което желая да кажа и би трябвало да е ясно на нас и на юристите, които ни слушат. Аз и юрист Томова сме сложени в обстановката да потвърждаваме негативен юридически факт, т.е. да потвърждаваме, че не сме уронили престижа на правосъдната власт, което би трябвало да го потвърди другата страна, само че тъй като сме сложени в тази обстановка, ние ще се постараем да потвърдим, че няма уронване на престижа на правосъдната власт ", съобщи основният прокурор Иван Гешев при започване на съвещанието на Висш съдебен съвет. По създание обстановката е дума против дума - ние считаме, че не сме уронили престижа на правосъдната власт, вносителите считат, че сме уронили престижа. В рамките на един развой, в който страна са и вносителите би трябвало да се одобри едно от двете отзиви без каквато и да е справедлива конкретика дали това се е случило или не се е случило. Аз схващам персонално, че част от вносителите са уронили престижа на правосъдната власт като са внесли изначално ясно безпричинно искане за отстраняването ми, разяснява Гешев. Впоследствие той изиска експертиза на етимолог, с цел да стане ясно дали изразът " политически отпадък " е уронил престижа на правосъдната власт. Освен това Гешев изиска да бъде направено социологическо изследване, което да покаже какво е равнището на доверие към правосъдната власт към датата 15 май, когато той направи конференция и употребява израза " политически отпадък ", както и след тази дата. Последното доказателствено искане, което основният прокурор направи е да се изиска информация от отдел " Публична връзка " за това кой може да разгласява в профила на основния прокурор в Туитър. Нито едно от доказателствените му претенции не беше признато и към 12:00 часа заради служебни задължения в Европейския парламент основният прокурор си потегли от съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет, в което се обсъждаше предварителното му освобождение. Имаше и спор по тематиката с напускането на Гешев, само че в последна сметка той и юристът му Радостина Томова си потеглиха.

След разногласия и къса отмора, Пленумът на Висш съдебен съвет реши да продължи съвещанието си без присъединяване на основния прокурор Иван Гешев и процесуалния му представител юрист Радостина Томова. Кадровиците продължиха процедурата по предварителното освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев като това решение беше взето с гласовете на 13 кадровици, а " срещу " гласоподаваха 7. Магистратите отхвърлиха няколко препоръчани доказателствени претенции и започнаха и разискване всъщност на настояването за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев. Преди да се стигне до това решение обаче имаше опити това решение да бъде отсрочено заради настояването на Гешев въпреки всичко да взе участие в съвещанието. Въпреки, че по-рано денем Пленумът на Висш съдебен съвет реши да продължи съвещанието си без присъединяване на основния прокурор Иван Гешев и процесуалния му представител юрист Радостина Томова, три часа по-късно беше препоръчано това решение да се прегласува. В последна сметка болшинството кадровици препотвърдиха решението си като единствено 5 от магистратите гласоподаваха " за ", а 14 гласоподаваха " срещу " това да се прегласува към този момент признато предложение.

Впоследствие Атанаска Дишева от Висш съдебен съвет пък изиска инспекция на кворума, само че се оказа, че има кворум - 14 души участваха на съвещанието.

Единият от вносителите на второто искане за отстраняването на Гешев, което върви като процедура във Висш съдебен съвет, Георги Кузманов уточни, че законът дава право както са му дали своят вот доверие, по този начин да могат да снемат доверието си от него. „ Не сме давали избор на доверие обаче за потребление на прокуратурата за персонални цели или да е пленник на персонални прекарвания или ненормалност. На фона на активността на основния прокурор дотук фразата " политически отпадък " може да е израз единствено на неговото субективно преживяване и метод на изложение. Приемам фразата като нарушаваща надълбоко нормите на етичния кодекс на българските магистрати. Ако някой различен магистрат би изрекъл нещо сходно незабавно на секундата щяхме да му образуваме дисциплинарно произвеждане, а основният прокурор, който в никакъв случай не съставлява себе си, а институция с най-голяма точност следва да се преценява какви послания изпраща от името на правосъдната власт в тази ситуация към друга власт “, сподели той. Според него един основен прокурор би трябвало да може да управлява изявленията си и дейностите си. „ Като е бил толкоз доста уплашен за какво реши да дава брифинг тъкмо в този миг. Емоционално необуздан основен прокурор не е еднакъв на смелият какво той реши да отъждестви себе си. Считам, че държанието на основния прокурор и изключително от момента, в който ние направихме предлагането насам, потвърждава правотата на нашата теза, че той не може да извършва функционалността на основен прокурор “, сподели още Кузманов.

Още един от вносителите на в лицето на Йордан Стоев също изрече мнение и уточни: „ Истината е една и тя е видна за всички, както за всички български магистрати, по този начин и за всички жители. На база на извършената процедура мнението ми не се е трансформирало, в противен случай то се затвърди. Не мога да приема изявлението на основния прокурор в това му качество пред герба на прокуратурата ориентирано към представителите на законодателната власт за възможно. Заканата да “измете този политически отпадък ” за мен е директна опасност и интервенция в тази власт и смятам, че обуславя тезата на вносителите, че накърнява престижа на правосъдната власт. За интервала от внасянето на предлагането до днешния ден за мен се затвърди визията и разбирането, че основният прокурор не дава отговор за нужните условията за заемането на този пост, заради което аз стоя зад предлагането и ще гласоподавам за него “, сподели Стоев.

Атанаска Дишева от Висш съдебен съвет разяснява, че държи да разсее подозренията по отношение на това, че на вносителите е оказан напън да внесат предлагането. „ Четиримата вносители на предлагането са членове на прокурорска гилдия, а единствено членовете на прокурорска гилдия, с изключение на министъра на правораздаването, имат властта, пълномощието да подадат предложение за формиране на произвеждане “, сподели тя и посочи, че четиримата вносители изрично са декларирали, че свободно са формирали волята си. „ На този стадий нямам други доказателства, които да ме убедят във визията ми, че четиримата членове на прокурорска гилдия са упражнили свободно волята си и с това са сезирали по подобаващ метод Пленума, който е органа, който може да се произнесе по предложение за предварително освобождение на основния прокурор. Считам, че в границите на откритата процедура са спазени, още от момента на подаване на предлагането бяха спазени всички условия, част от които са посочени в закона, а други ние сме доразвили с признатите през предходната година вътрешни правила за осъществяване на тази процедура “, посочи Дишева. Според нея показаните от Гешев мнения на разнообразни прокуратури в страната и които по своето наличие показват поддръжка към личността, дейностите и позициите на основния прокурор не би трябвало да бъдат ценени, доколкото те съставляват изказвания на магистрати, които в заеманата от тях служба са сложени в несъмнено йерархично състояние по отношение на основния прокурор. „ От слушането на целия запис и цялото подстрекателство и държание, удостоверяват тезата, която вносителите на предлагането застъпват. Според мен е голословно изказванието, че става въпрос за изтървана имитация или използвана инцидентно имитация, тъй като тя е употребена двукратно, повторена е освен това през избран период от време “, сподели още Дишева.

Галина Захарова, ръководител на Върховен касационен съд съобщи, че съгласно нея държанието на основния прокурор е мощно политизирано. „ Няма спор, че в съответния случай употребяваната лексика от основния прокурор на брифинга може да се окачестви като нахален израз, който по начало не би следвало да е характерен за никой от магистратите. Контекстът, за който приказвам дава съображение да си създадем извод за мощна политизираност освен на съответната изява, само че и на цялостното държание на основния прокурор. Не приказваме за инцидентно прочувствено споделена фраза, а за подредено и проведено държание, което съгласно мен може да бъде окачествено като мощно политизирано. Наказателният развой не може да бъде инструмент за увреждане на ползите на който и да било “, безапелационна е тя.

Вероника Имова от Висш съдебен съвет изрично съобщи, че през днешния ден всички са очевидци на нарушение на Конституцията поради провеждането на процедурата без наличието на основния прокурор Иван Гешев. По думите й много от изказващите се са създали интерпретация на доказателствата, които са можели да бъдат оспорени от Гешев в случай че той имаше опция да се изкаже. „ Ако по този начин правосъдие или оферирате закона, прекомерно се колебая, че ще бъдете стожери на правото и ще демонстрирате почитание към институциите, които представлявате. Вие поставяте основния прокурор, който и да беше той, в обстановка по-неблагоприятна да осъществя правото си на отбрана от който и да е жител, което е неприемливо “, уточни Имова и добави, че няма да поддържа предлагането, само че и също така не е съгласна, че са налице материално-правните учредения за освобождение от служба на основния прокурор.

--------

Иван Гешев е роден на 19.12.1970 година в с. Мирково, Софийска област. Той встъпи в служба на 18.12.2019 година Преди това бе заместител на основния прокурор при ВКП, административен началник на Специализираната прокуратура, прокурор в Софийска градска прокуратура с сан " Прокурор при ВКП и ВАП. Работи в Софийска районна прокуратура, Столична следствена работа, Следовател в Столична следствена работа, помощник-следовател в 05 РПУ-СДВР-МВР, Оперативен служащ. Гешев е приключил Право.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР