Висшият съдебен съвет (ВСС) да изготви анализ на резултатите от

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) да изготви анализ на резултатите от
Коментари Харесай

Янаки Стоилов председателства за първи път след встъпването си като служебен министър на правосъдието

Висшият правосъден съвет (ВСС) да изготви разбор на резултатите от активността на профилираните съдилища и профилираната прокуратура от основаването им до момента, след което да се пристъпи към взимане на решение за тяхното бъдеще.

Това предложи през днешния ден служебният министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов по време на първото управлявано от него съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет. Той предложи още на членовете на Съвета да се създаде и разбор на практиката на Европейския съд по правата на индивида по каузи, относими към тези профилирани органи.

Повод за отправените претенции от министър Стоилов бе точка в дневния ред на съвещанието, обвързвана с приемането на Декларация по отношение на импортираните в 45-то Народно заседание промени и допълнения на Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс и признатата по отношение на това Декларация на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет от 29 април 2021 година

Членовете на Висш съдебен съвет се съгласиха с предложенията на правосъдния министър за някои корекции и допълнения в текста на декларацията. Сред тях бе и това за нуждата от необятен публичен и професионален спор за ролята и мястото на профилираните съдилища и прокуратура.

Министър Стоилов предложи в обособена точка Съдийската гилдия и Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да приготвят и показват критерии и структури на анализите, преди да се пристъпи към тяхното одобряване от Пленума. Предложението бе признато единомислещо.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР