Висшият съдебен съвет ще разгледа искането за прекратяване на мандата

...
Висшият съдебен съвет ще разгледа искането за прекратяване на мандата
Коментари Харесай

ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор

Висшият правосъден съвет ще прегледа настояването за преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. То е по самодейност на министъра на правораздаването Надежда Йорданова.

Кадровиците би трябвало да се произнесат по пет проблема напълно и по три отчасти, за които Йорданова твърди, че прокурор №1 е нарушил Конституцията. Сред тях са случаите " Осемте джуджета ", за отравянето на оръжейния производител и началник на " Емко " Емилиян Гебрев, за инцидентното систематизиране на делата в съда и други.

За да бъде отхвърлен основният прокурор, са нужни най-малко 17 гласа, като съставът на Висш съдебен съвет се състои от 22-ма членове. Кворумът през днешния ден на съвещанието е от 17 души.

" Очаквам да повиша равнището си на правни и общи познания, разяснява иронично Иван Гешев преди съвещанието на съвета. " На предходното съвещание на Висш съдебен съвет разбрах, че по право вземам участие във Висшия правосъден съд, а не Висшия правосъден съвет, разбрах, че прокуратурата е централизирана, макар измененията от някогашния министър на правораздаването Христо Иванов. Разбрах, че прокуратурата, а не Министерство на вътрешните работи разкрива закононарушение. Разбрах, че прокуратурата води правосъдното разследване, а не съда. Разбрах, че прокуратурата има законодателна самодейност. Ако подаря разкази на Йовков на неправителствена организация, в случай че изтъквам вярно по памет министъра на правораздаването, това съставлява „ враждебно и надменно отношение към неправителствена организация “, съобщи още Гешев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР