Висшият съдебен съвет предложи на президента Румен Радев да подпише

...
Висшият съдебен съвет предложи на президента Румен Радев да подпише
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Висшият правосъден съвет предложи на президента Румен Радев да подпише декрет за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев . Решението съветът гласоподава в сряда с 16:4 гласа. Временна комисия ще взема решение за имунитетите на депутатите Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (ПП), Данил Александров (ГЕРБ) и Димитър Аврамов (ДПС) . Комисията бе основана на паритетен принцип със период на работа до 18 юли 2023 година, като Българска социалистическа партия и " ИТН " отхвърлиха да излъчат свои представители в нея. Народното събрание обаче не съумя да излъчи ръководител и на тази комисия, откакто депутатите не утвърдиха претендента на Движение за права и свободи Хамид Хамид.

Висшият правосъден съвет предложи на президента Румен Радев да подпише декрет за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев . Решението съветът гласоподава в сряда с 16:4 гласа.

Временна комисия ще взема решение за имунитетите на депутатите Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (ПП), Данил Александров (ГЕРБ) и Димитър Аврамов (ДПС) . Комисията бе основана на паритетен принцип със период на работа до 18 юли 2023 година, като Българска социалистическа партия и " ИТН " отхвърлиха да излъчат свои представители в нея. Народното събрание обаче не съумя да излъчи ръководител и на тази комисия, откакто депутатите не утвърдиха претендента на Движение за права и свободи Хамид Хамид.

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху последните промени в Закона за правосъдната власт, с които се изважда следствието от опеката на прокуратурата . Според президента през 2009 година, когато следствието е вкарано в прокуратурата, това било метаморфоза в осъществяване на ангажимент към Европейски Съюз. Останалата част от претекстовете му са процедурни.

Бизнесменът Румен Гайтански-Вълка предлага на Столичната община да продаде каузи си в къпалня " Мария Луиза " като мажоритарен притежател в взаимното сдружение, или да бъде заплатен с парцели, без обаче да споделя цена. Преди дни стана ясно, че с идейния план за планувания ремонт на " Мария Луиза " в действителност е поискано уголемение и надстрояване на съществуващите здания в плувния комплекс, по тази причина институтът за културно завещание не е съгласувал визата за планиране.
Реклама
Свят
Бившият американски президент Доналд Тръмп съобщи във федерален съд във Флорида, че се счита за почтен по повдигнатите му обвинявания, че е изнесъл от Белия дом секретни документи Източник: Reuters
Франция, Германия и Полша дадоха обещание да поддържат Украйна в отбраната й против съветската инвазия , до момента в който страните - членки от НАТО, дискутират двустранни гаранции за сигурност, с които да укрепят защитата на Киев и да обезпечат самостоятелното бъдеще на страната. Президентът на Франция Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц и полският президент Андрей Дуда се срещнаха в Елисейския замък в Париж, демонстрирайки единение в поддръжката към Украйна, която стартира своята дълго чакана контраатака против съветските сили.

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че страната му е почнала да приема доставки на съветски тактически нуклеарни оръжия , някои от които съгласно него са три пъти по-мощни от атомните бомби, пуснати от Съединени американски щати над Хирошима и Нагасаки през 1945 година Разполагането им е първото пренасяне от страна на Москва на такива бойни глави - по-малко мощни нуклеарни оръжия с по-малък обхват, които евентуално биха могли да бъдат употребявани на бойното поле - отвън Русия след рухването на Съветския съюз. Стъпката се следи от близко от Съединените щати и техните съдружници, както и от Китай, който неведнъж е отправял предизвестия против потреблението на нуклеарни оръжия във войната в Украйна.

Президентът Еманюел Макрон разгласи проекти за пренасяне на производството на основни медикаменти във Франция , с цел да се оправи с дефицита на вносни артикули, вариращи от антибиотици до парацетамол, който породи по време на епидемията от COVID-19. Правителството е изготвило лист от 450 медикаменти, за които е от основно значение обезпечаването на веригите за доставки.
Почина някогашният италиански министър председател Силвио Берлускони - предприемач милиардер, основал най-голямата медийна компания в Италия, преди да трансформира политическия пейзаж Източник: Reuters Реклама
Икономика
11% спад на износа на артикули в номинално изражение през април по отношение на същия месец на предходната година, регистрира Национален статистически институт.
Първи месечен спад на цените от две години насам , регистрира националната статистика. През май има дефлация от 0.1% по отношение на предходния месец поради по-евтини горива, превоз и туристически услуги. Така годишната инфлация продължава да се забавя и към този момент е 10.1%. Въпреки позитивната наклонност обаче индикаторът към момента е в пъти над естествените равнища, а всички групи артикули и услуги като се изключи превоза не престават да нарастват по отношение на година по-рано.

Държавата ще работи с нов удължителен бюджет до края на юли. Дотогава би трябвало да има признат естествен финансов проект за тази година. Министерството на финансите създава план с недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт по европейската методология и даже под 3% на касова основа. Това стана ясно от думите на зам. финансовия министър Георги Клисурски по време на съвещание на отрасловата бюджетна комисия в Народното събрание. Засега не се планува и за ново удължение на изтичащи Данък добавена стойност преференции. До 1 юли с 9% индиректен налог се таксуват доставките на централно отопление и на природен газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР