Висшият съдебен съвет може да спре да функционира, ако шестима

...
Висшият съдебен съвет може да спре да функционира, ако шестима
Коментари Харесай

Яне Янев: ВСС престава да съществува, ако шестима от членовете му подадат оставка

Висшият правосъден съвет може да спре да действа, в случай че шестима от членовете му подадат оставки. За това предизвести по Българска национална телевизия някогашният народен представител и ръководител на " Ред, правда и правдивост " Яне Янев. По думите му Конституцията не е планувала какво се случва, в случай че членовете на Висш съдебен съвет станат 16 при 17 нужни за взимане на значими решения. Легитимен парламентарен орган ли ще е тогава Висш съдебен съвет?. Не, не може да работи законно, това е отговорът, безапелационен е Янев. Според него при 16 души Висш съдебен съвет престава да съществува въобще.
Механизмът по този начин е заложен в сегашната Конституция, че да няма по какъв начин да не се случва надменно политическо въздействие. Съдебната власт постоянно конюнктурно се поставя на мощните политици на деня.

Половината от назначенията в правосъдната система се стават въз основата на политически пазарлъци. Свидетел съм по какъв начин всяка партия си поставя едно лице, облечено в роба да съставлява ползите и.

При тази рецесия най-лесният вид е 6 индивида от Висш съдебен съвет да подадат оставка, ще намерят мотив и съображение, и по този начин споделяме довиждане на този Висш съдебен съвет. Друг проблем е дали този парламент може да избере нов Висш съдебен съвет. В Конституцията няма ясно посочено, по какъв начин работи държавното управление на правосъдната система, в случай че се сътвори подобен казус. Ще настъпи безпорядък, само че може да има и още по-лош сюжет – при тази правосъдна рецесия да изпаднем и в политическа рецесия. Ще се отиде през юли на едни избори, с доста ниска изборна интензивност. Тогава страната напълно ще блокира. Ние към този момент сме страна на изтеклите мандати, добави Янев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР