Висшият адвокатски съвет призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да не

...
Висшият адвокатски съвет призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да не
Коментари Харесай

Висшият адвокатски съвет се обяви срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Висшият адвокатски съвет прикани Висшия правосъден съвет (ВСС) да не утвърждава кандидатурата на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Вместо това упорства да бъде стартирана нова процедура по желание на нов основен прокурор. Това се показва в обръщението на съвета към Висш съдебен съвет, оповестено на уеб страницата им.
Според Висшия адвокатски съвет Иван Гешев не има нужните качества, с цел да бъде определен за основен прокурор на Република България и не може да отговори на високите упования на правната общественост, и в частност на адвокатурата.
" Според мнението на Висшия адвокатски съвет бъдещият основен прокурор на Република България следва:
Да е високообразован правист със задълбочени теоретични (на академично ниво) и на практика знания по характерните конституционни функционалности на прокуратурата;
Да познава актуалните трендове в развиването на прокурорската институция и да има волята да ги организира в практиката;
Да работи за одобряване на правилата на самостоятелност, правда, безпристрастност, успеваемост и правдивост в работата на прокуратурата;
Стриктно да се придържа към съблюдаване на конституционните правила и правила, европейските правила и всемирен ценности;
Да зачита и да е зачитал и в досегашния си професионален и персонален живот върховенството на закона и правото, правата, свободите, достойнството и достолепието на човека;
Към момента на избора да не заема пост в управлението на политическа партия, Народното събрание или правителството;
Да е заслужил публичен престиж с праволинейност, почтеност, честност и персонален морал;
Да почита и отдава заслуженото на адвокатурата и обособените юристи, като нужни и наложителни участници в правната система, без които е невероятно естественото действие на всяка правова държава;
Да е различим натурален водач на цялата правна общественост, човек с богата просвета и осведоменост, с неоспорими морални и етични качества. "
Затова от  адвокатския съвет желаят от Висш съдебен съвет да приключи актуалната процедура по желание на основен прокурор и да стартира нова.
" Съзнавайки своята конституционна роля и отговорност освен към адвокатурата, а и към цялото общество, Висшият адвокатски съвет изчака рационално дълъг период преди да изрази публично своята позиция по кандидатурата на господин Иван Гешев за основен прокурор ", се показва в обръщението към Висш съдебен съвет.
Адвокатите напомнят, че ролята на прокуратурата у нас " не се свежда само до присъединяване в наказателните производства. " По Конституция тя би трябвало да брани законността и пази публичния интерес.
" Поради това Висшият адвокатски съвет намира за безусловно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на претендента , отразени в концепцията му, че неналичието на правдивост “няма по какъв начин да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона ”, съчетана с концепцията на претендента за промени в наказателния развой, който бил прекомерно фиктивен, слагат под подозрение главния парламентарен принцип за върховенството на закона. Справедливост има единствено там, където законът се ползва тъкмо и еднообразно по отношение на всички и където процесуалният закон е гаранция занейното реализиране. ", пишат още юристите.
" Няма правова страна там, където няма обезпечено право на отбрана. Всеки български жител има право да изрази мнението си, а основният прокурор би трябвало да бъде подготвен да приема " обосновани рецензии както към личната си активност, по този начин и към активността на прокуратурата като цяло ".
" Висшият адвокатски съвет смята, че обществените изказвания на претендента за основен прокурор , сдържащи обвинявания против жители и изказвания за осъществени от тях закононарушения, са неприемливи ", обобщават юристите. 
 
Actualno.com напомня, че зад кандидатурата на Иван Гешев застана и актуалният основен прокурор Сотир Цацаров. Вчера той съобщи, че ще даде гласа си за Гешев даже, в случай че се постанова да гласоподава за него повторно.
Две прокурорски комисии във Висш съдебен съвет - за атестиране и етичната, поддържаха единственият претендент за поста основен обвинител в страната. Зад кандидатурата му застана и цялата професионална общественост - прокурори, следователи, ГДБОП.
Как вижда Иван Гешев прокруратурата и каква е неговата идея - можете да прочетете в тази публикация.
Очаква се Гешев да бъде изслушан от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет на 24 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР