Висши ръководители на 8 от най-големите фармацевтични компании и водещи

...
Висши ръководители на 8 от най-големите фармацевтични компании и водещи
Коментари Харесай

Финландски евродепутат към директора на Astra Zeneca: Вие сте като сапун, толкова сте хлъзгав

Висши ръководители на 8 от най-големите фармацевтични компании и водещи производители на ваксини против COVID-19 бяха изслушани в комисията по публично здраве в Европейския парламент. Очаквано съществена тематика бяха скандалните забавяния в доставките на препаратите.
Изслушването идва в миг на доста постепенно начало на имунизирането в Европейския съюз, в това число поради проблеми на производителите и отсрочени доставки на десетки милиони контрактувани дози. Страната ни не е изключение, като през вчерашния ден здравният министър Костадин Ангелов изпрати писмо до AstraZeneca, която бе упрекната, че със забавените си доставки " лишава вярата на хората " в България.

Не инцидентно най-сериозни въпроси в Брюксел имаше към шефа на Astra Zeneca Паскал Сорио. Той понесе съществени рецензии от евродепутатите, само че даде обещание скорошно ускорение на производството. По думите му усложненията с доставките са свързани с по-бавното асимилиране на технологията на произвеждане в някои фабрики. Според него може да се чака удвояване на производството.

" Вие сте като сапун, толкоз сте хлъзгав ", отговори му финландският евродепутат Силвия Модиг. Според нея е неприемливо фирмите-производители да не знаят какъв брой ваксини могат да доставят при подписването на контракти с Европейската комисия.

Сорио отговори на рецензиите с думите, че хората му работят 24 часа, 7 дни в седмицата. Той посочи, че сега доставят 100 млн. дози месечно в международен мащаб, като от април ще усилят потенциала си до 200 млн. дози на месец.

" Както вие, по този начин и аз съм отчаян, че потенциалът на производството ни е по-нисък от предстоящото, което оказа въздействие на нашата дарба да доставим дозите. Искам да ви уверя, че работим за възстановяване на производството, с цел да успеем да доставим 40 млн. дози през първото тримесечие на 2021 година, позволявайки имунизация на повече от 10% от популацията на Европейски Съюз ", сподели шефът на Astra Zeneca.

Ръководителят на различен производител на ваксина, която се ползва и у нас - Moderna, Стефан Бансел съобщи, че може да се чака техният препарат скоро също да обезпечи отбрана единствено с една доза.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР