Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) отпразнува 15-тата годишнина

...
Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) отпразнува 15-тата годишнина
Коментари Харесай

Висшето училище по застраховане и финанси чества 15 години

Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) отпразнува 15-тата годишнина от основаването си със особено събитие - "15 ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 15. Кой ще съумява през идващите 15 години и за какво?”, което се организира на 21 юни 2017 година в "София Хотел Балкан”.

На форума участваха над 250 посетители, представители на държавни институции, на университетски и научни среди, на бизнеса, посетители от чужбина, другари и сътрудници на ВУЗФ.

Сред формалните лица на събитието бяха Валери Симеонов, заместител министър-председател по икономическата и демографската политика, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, доцент доктор Бисер Петков, министър на труда и обществената политика, проф. доктор инж. Любен Тотев, ръководител на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Р България и ректор на МГУ "Св. Иван Рилски ", Менда Стоянова, ръководител на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, Цветан Цветков – ръководител на Сметната палата, проф. доктор Борис Грозданов – ръководител на Фискалния съвет, Ваня Донева – ръководител на Комисията за обществен контрол над записаните инспектори, Деян Дойнов – кмет на община Сопот, Весела Караиванова-Начева – и.д. шеф на Национален осигурителен институт, Ралица Агайн, Ангел Джалъзов,Владимир Савов - заместник-председатели на КФН, д.ик.н. Янка Такева – ръководител на Синдиката на българските учители и доста ректори на висши учебни заведения, ръководители на банки, застрахователни и пенсионни сдружения, студенти и алумни на ВУЗФ.

Водещ на събитието беше проф. дпн Сава Гроздев, зам.-ректор по научната активност и докторантското образование на ВУЗФ. Форумът беше открит от ректора на ВУЗФ доцент доктор Григорий Вазов. В своето прочувствено слово той напомни годините на основаването на висшето учебно заведение, в които е срещнал опозиция от всички страни, в които е работил "на ръба на безумието” и е изтърпял редица непостижими компликации. Започва нов сериозен стадий от развиването на висшето учебно заведение, добави той. Предстои одобряване на нови правила и правила в региона на висшето обучение, а това значи модерни технологии, изпреварващи познания, просвета, потребна на практиката, и обучение, подчинено на морала. Доц. Вазов акцентира, че верюуто на висшето учебно заведение е точно моралът. "Къртицата не може да възпита орела” – съобщи той. Висшето учебно заведение в никакъв случай не е било къртица, а хората, които са го създавали, развивали и утвърждавали са мислили в посока, университетът да бъде водещ във всички стандарти.

"През цялото време, когато съм създавал този университет, съм вярвал в Бог, вярвал съм в ориста и съм се вслушвал в сърцето си. Привличала ме е елегантността на еволюцията, само че постоянно съм мечтал за напрежението и неизвестността на революцията”, показа доцент Вазов.

В приветствието си към ректора и управлението на ВУЗФ вицепремиерът Валери Симеонов посочи, че ВУЗФ е знаково висше учебно заведение, тъй като са малко такива учебни заведения, такива хора и компании, които са почнали от нищото, преодолявали са цялата опозиция и негативизъм на конкуренцията, на средата и на посредствеността и са съумели да доведат своето начинание до сполучлив резултат. Той посочи, че когато човек реализира своята идея и фантазия, както доцент Вазов е постигнал своята, създавайки ВУЗФ, той е съдействал и за обществото и за страната като цяло.

Министърът на образованието Красимир Вълчев поздрави ректора и преподавателите на ВУЗФ за безспорния триумф през тези 15 година Присъствието тук на толкоз хора, ангажирани с публичния живот в България, е доказателство за високата оценка на постигнатото. Като поздрави висшето учебно заведение за определената тематика на конференцията " Кой ще съумява през идващите 15 година и за какво? ", той заключи, че е доста мъчно да се предвижда какво ще се случи в образованието след години, защото ще има доста нови специалности, а някои остарели ще се трансформират, ще има нови пълномощия и в тази среда ще съумяват гъвкавите и адаптивни структури. Ще съумяват висшите учебни заведения, които са стратегически реактивни на измененията в околната среда. Аз имам вяра, че ВУЗФ е едно от тези висши учебни заведения, акцентира министър Вълчев.

Председателят на Съвета на ректорите проф. доктор инж. Любен Тотев поздрави ректора на ВУЗФ доцент Вазов и му сервира специфичен плакет от името на Съвета на ректорите, както и икона на настойника на българския народ Св. Иван Рилски.

Доц. Вазов получи и специфичен възпоменателен орден на името на създателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев, връчен му от зам.-ректора по научноизследователска активност на УНСС проф. Валентин Гоев.

Над 100 приветствени адреса бяха изпратени до ректора и академичното управление на ВУЗФ.

Вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова се обърна към гостите с думите "Предлагам ви доста съществено да погледнем към бъдещето, тъй като ще прекараме остатъка от живота си там”. Университетът на бъдещето образова на скъпи човешки умения, основава условия за нововъведения, съставлява естествена среда за съдействие, дава достъп до интердисциплинарни познания и умения, играе свързваща роля сред бизнеса, държавните управления и обществото, свързва теорията и практиката, непрестанно се самообучава. Всичко това във ВУЗФ към този момент е реалност. "Ние не знаем по какъв начин ще наподобява новото обучение, само че би трябвало да опитвам, би трябвало да променяме образователните проекти и стратегии, с цел да приготвяме студентите за новото им бъдеще. Или действаме, или ще се сварим под натиска на бъдещето и на промените”, добави тя.

" Намираме се на партерния етаж на един нов свят – трябват ни иноваторство, творчество, предприемачески дух и креативност. Ние би трябвало да приготвяме студентите за това, към което те се стремят, не за това, което ние сме си решили, че би трябвало да бъде ", заключи Детелина Смилкова.

Първият панел БИЗНЕС, ОБРАЗОВАНИЕ И ИЗСЛЕДВАНИЯ - ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО, с модератор доцент доктор Виржиния Желязкова, зам.-ректор по образователната активност и участници – преподавателите във ВУЗФ доцент доктор Даниела Колева, доцент доктор Юлия Добрева, доцент доктор Станислав Димитров, доцент доктор Жельо Христозов, доцент доктор Али Вейсел, очерта 3-те съществени характерности, които образованието на бъдещето би трябвало да има, а точно: мощна ориентировка на образованието към практиката, самостоятелен метод към студентите и ударение върху ценностната система, централна за всяко развито общество.

Успехът е резултат на цялост от професионални и от избрани личностни качества. И по тази причина ВУЗФ приготвя младежите освен като експерти, само че и подпомагайки личностното им израстване, обобщиха преподавателите.

Вторият панел дискутира тематиката ЛИДЕРСТВО И ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ с модератор: гл. ас. доктор Радостин Вазов, изпълнителен шеф на ВУЗФ и участници Росица Тонева, шеф "Управление на човешкия капитал”, Fibank, доцент доктор Наталия Футекова - ръководещ съучастник на ERP България, Милин Джалалиев - ръководещ шеф на Saatchi & Saatchi България, Лора Крумова, Галя Щърбева и Петко Гюлчев - основатели на Медийна академия "Българион”, Мариела Рунтева, представител на "Трейс Груп Холдинг” АД

Новият водач вместо да дава заповеди, в този момент би трябвало да основава консенсус и да построява чувство за споделена цел. Вероятно най-голямото предизвикателство е да се разбере разликата в поколенията, към тези хрумвания се сплотиха участниците в полемиката.

" Всичко, което вършим във ВУЗФ, е в някакъв смисъл предизвикателство към статуквото. Вярваме в това предизвикателство. Вярваме в особеното мислене. Начинът, по който провокираме статуквото, е като сътворяваме неповторими просветителни артикули. Но това не се получава инцидентно. Целта не е просто да намериш сътрудници, а да работиш с хора, които имат вяра в това, в което вярваш и ти”, съобщи изпълнителният шеф на ВУЗФ гл. ас. доктор Радостин Вазов.

В последния панел КАКВО НИ ДАВА И КАК НИ ПРОМЕНЯ ВУЗФ?, модериран от доцент доктор Евгени Евгениев, зам.-ректор по европейските планове и продължаващото образование на ВУЗФ, се включиха Емилияна Китанова, приключила магистърската стратегия по "Журналистика, продуцентство и финанси " във ВУЗФ, сега редактор в Нова телевизия, Снежана Йотинска, кандидат-докторант по финанси, Димитър Вучев, основен редактор в Bloomberg TV Bulgaria, алумни на ВУЗФ и София Вълчева, студент в I курс, компетентност "Бизнес логика на психиката и човешки запаси ".

Възпитаниците на ВУЗФ акцентираха главните конкурентни преимущества на ВУЗФ пред останалите висши учебни заведения, а точно неповторимото предложение на просветителни стратегии в партньорство с частния бранш, качеството на преподаване и персоналното отношение към всеки един студент, както и опцията да получат ориентир за посоките на професионалното си развиване. "ВУЗФ ни дава убеденост, че на практика знаем по какъв начин се случват нещата, че можем да изпитаме усвоените познания и умения в действителна среда и да се докажем”, споделиха младежите.

Празничният ден продължи с церемониален коктейл. По време на формалната част одобрение към ректора на ВУЗФ, управлението и студентите на висшето учебно заведение насочи доцент доктор Бисер Петков, министър на труда и обществената политика. Последва и церемонията по награждаване със специфични грамоти и оценки на заслужили преподаватели и чиновници във ВУЗФ.

Бившите ректори на ВУЗФ, проф. д.ик.н. Михаил Динев и доцент доктор Георги Николов, бяха удостоени като почетни ректори на ВУЗФ. Сред отличените бяха още Детелина Смилкова, гл. ас. доктор Радостин Вазов, проф. дпн Сава Гроздев, доцент доктор Виржиния Желязкова, доцент доктор Евгени Евгениев, доцент доктор Григор Димитров, проф. доктор Радослав Габровски, Мирена Шилева, Недко Минков, Марио Каменов и Юлияна Георгиева.

Президентът и ректор на ВУЗФ доцент доктор Григорий Вазов беше почетен с почетното звание President and Rector Еmeritus на Висшето учебно заведение по обезпечаване и

финанси, за изключителните му заслуги за основаването, развиването и одобряването на ВУЗФ по случай 15-годишнината от неговото учредяване.

Доц. Вазов разгласи и спечелилия в състезанието за цялостна стипендия за образование в бакалавърските стратегии на ВУЗФ - Виктория Василева от ЕГ "Бертолт Брехт ", гр. Пазарджик.

Студентите от първи курс във ВУЗФ наградиха ректора с кутията на знанията и му благодариха за непрекъснатата мотивация и ентусиазъм за триумф, с които ги предизвиква да се развиват и да следват фантазиите си. Екипът на ВУЗФ пък му подари най-искрените си слова под надпис "За мен ВУЗФ е... " под формата на малко видео, което впечатли всички присъстващи на коктейла.

Емоционалната вечер продължи с доста поздравления и прелестно въодушевление, с което екипът на ВУЗФ сложи началото на идващите 15 сполучливи години.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР