Висше образование, средно образование и бизнес трябва да вървят ръка

...
Висше образование, средно образование и бизнес трябва да вървят ръка
Коментари Харесай

УниБИТ с форум за туризма: Образование и бизнес-ръка за ръка, за да стане секторът визитна картичка

Висше обучение, приблизително обучение и бизнес би трябвало да вървят ръка за ръка, с цел да имаме качествени фрагменти в туризма и секторът да бъде визитната картичка на България. Около този фокус се сплотиха участниците в Националния конгрес „ Развитие на взаимоотношението сред университетските среди и туристическия бранш. 

 

Образователен туризъм и трансфер на фрагменти “, проведен от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) и Националния ръб по туризъм, в партньорство със „ Стандарт “ медия, Общество „ Културно завещание “ – формалният представител в България на най-голямата организация за запазване на културното завещание в Европа „ Европа Ностра ”, Министерство на туризма и Българска стопанска камара, оповестиха от екипа на УниБИТ.

 

Проф. д. ик. н. Стоян Денчев, ръководител на Контролния съвет на Националния ръб по туризъм и ръководител на Съвета на настоятелите на УниБИТ, очерта посоката на полемиката: междинните и висшите учебни заведения преподаващи туризъм би трябвало да излязат от позицията на изостанали в софтуерно и научно отношение институти и да бъдат дейната страна във въвеждане на новаторски решения, свързани с техническите нововъведения, изкуствения разсъдък (AI) и цифровите технологии в туристическата промишленост.

 

В приветствието си към участниците в зала „ Тържествена “ на УниБИТ проф. д. н. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, напомни, че преди четири години УниБИТ взаимно с Националния ръб по туризъм предложиха на Българския туристически съюз цифровизация на 100-те национални туристически обекта. Така че в действително време да бъдат регистрирани визитите на над 140 естествени и културни полезности. Съвсем скоро хиляди ползватели на мрежата на Yettel ще могат цифрово да записват своето посещаване на съответния обект и да вземат участие в наградния фонд на Българския туристически съюз. Това ще бъде принос в популяризацията на националните туристически полезности, заключи проф. Румен Драганов, шеф на Институт за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма и учител в УниБИТ.

 

Взаимодействието „ висше обучение – приблизително обучение – бизнес “ е основен фокус в сложните времена, в които живеем. Затова най-важни са хората, сподели в обръщението на форума Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

 

Години наред приказваме за публичните дефицити, насъбрани вследствие на скъсаната връзка сред просвета и бизнес. Туризмът не прави изключение, дори задълбочава разлома. Но всички тук знаем, че виновността не нито в бизнеса, нито в научните среди. Не е и в Министерството на туризма. А в неналичието на визия, държавна тактика, която да освети този бранш като фактически предпочитан – като визитна картичка на страната ни, като притежател на добавената стойност за развиването на районите, на цялата стопанска система, съобщи Славка Бозукова, ръководител на Общество „ Културно завещание ” и издател на „ Стандарт ” медия.

Може би един от последните шансове това да се промени е реализацията на Бранд България, с който да се преодолеят дефицитите, уточни тя.

 

Да, Бранд България е визия за бъдещето ни, както споделя Мария Габриел, запалила в страната искрата на ребрандирането, трансформирайки го в държавен приоритет.  Да, бъдещето е на високите технологии, и на софтуерните паркове, и на изкуствения разсъдък, само че … вие в УНИБИТ най-добре знаете, че мишката идва след книжката, че няма стабилно бъдеще, в случай че не е осъзнато предишното и сегашното, акцентира госпожа Бозукова.

 

Затова и визията на Бранд България би трябвало да стъпи върху историческата ни еднаквост, върху разказа на хилядолетната ни история, върху Чудесата, без значение дали спомените за тях са прашасали  в библиотеките или са кодирани в добавената действителност и мепингите, съобщи още ръководителят на Обгщество „ Културно завещание ”.

 

Може страната да построи сама тази визия? Сигурно, само че е малко възможност да ни донесе горделивост или национално самочувствие.

Затова,  както в Европа, Европа Ностра е гласът на гражданското общество за запазване, предпазване и цифровизация на европейското завещание, по този начин и ние – Общество „ Културно завещание ”, българският представител на Европа Ностра, ползващ целия дипломиран капацитет на европейските ни сътрудници, събирайки на едно място специалистите от бизнеса, научните и университетски среди, Неправителствени организации, сме отдадени на общата идея Бранд България, сподели Славка Бозукова. Тя напомни взаимния конгрес с Националния ръб по туризъм „ Бранд България – модерният роман за просвета и туризъм ” преди 3 седмици. Той излезе с  20 оферти, които бяха изпратени на Мария Габриел.

 

Важността на дуалното обучение, професионалните хъбове и ползата на младежите към професионалното обучение беше акцент в изявлението на Мариета Георгиева, зам.-министър на образованието и науката.

 

В изявленията на участниците на форума, измежду които бяха Мартин Захариев, зам.-председател на Националния ръб по туризъм, Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм, проф. Пламен Моллов, ръководител на Настоятелството на УХТ-Пловдив, Ангел Стойков, ръководител на Националния студентски съвет, Бранимир Ботев – президент на Европейската лига за икономическо съдействие, беше посочено, че в този момент ни трябват нови хрумвания. Разгледани бяха положителните практики на Софийски университет „ Свети Климент Охридски “, Университет за национално и международно стопанство, Университет по хранителни технологии – Пловдив, и представителите на бизнеса от НБТ, Българска хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

 

Участниците от Асоциация „ Хотели, заведения за хранене, кафетерии “ (ХОРЕКА) показаха, че са нужни районни хъбове с високотехнологично съоръжение, предоставени на учениците и студентите от учебните заведения по туризъм, за образование от водещите компании в производството на нови технологии в туристическата промишленост. Новите технологии и квалифицираните фрагменти за тях би трябвало да изпреварват вложенията, и да са в основата на възобновяване на софтуерния парк в туризма. Учениците и студентите би трябвало да имат самочувствие на пионери в технологиите. Те следва овреме да са въведени в производството на туристическата стока (а не услуга) и да могат да се сдружават в кооперации, посредством които да излизат на пазара на труда.

 

Участниците от ЦА на ТПК и Кооперация „ БТС-Екскурзоводи “ показаха образцов правилник на младежка кооперация. Мартин Захариев – зам.-председател на Наионалния ръб по туризъм, очерта действителните проблеми в бранш туризъм.

На форума бяха прегледани и разисквани проблемите, свързани с новаторските практики на взаимоотношението сред университетските среди и туристическия бранш, просветителния туризъм и прехвърлянето на фрагменти, както и насоки за разработване на механизъм за нормативна и правна уредба за реализиране на модерно образование, в подтекста на провокациите на времето, за нормативно обвързване на регулациите на ученическите и студентски бригади, стажове, практики и работа в туризма. 

 

Разгледани бяха въпроси за поощряване на работата, взаимно с държавната администрация за разработване на правовата уредба и нуждата от основаването на високотехнологични хъбове, с вложения направени от частния бранш и страната. Бяха разисквани насоки за основаване на тематични туристически направления имащи отношение освен към историята, географията, нематериалоното и материално културно завещание, само че и с нахлуване вътре в индустриалните процеси на туристическите предприятия и промишлеността като цяло, описват от УниБИТ.

 

Участниците във форума показаха, че ученическите направления би трябвало да бъдат свързани с съответни образователни стратегии в главните и междинни учебни заведения, като част от просветителния развой и като встъпление в дуалното обучение в региона на туризма. Бяха прегледани съществуващите практики и опциите за основаването на училищен и студентски кооперации, както и стратегии за разпространение на нововъведенията в бизнеса, посредством разнообразни креативен формати.

 

В края на полемиката беше препоръчан план на Наредба за ученическите и студентските бригади, процедура, стажове и работа в туристическите предприятия – документ, който да контролира организацията вътре в образователните заведения и взаимоотношението с бизнеса, както и вътрешните правила в приемащата организация по обезпечаване изискванията на труд и реализация. /ПВ/

 

Проблемът с фрагментите в направление туризъм е международен. Но е същинско благополучие, че разломът сред обучение и бизнес в бранша е на път да се поправи с конгреси като този, който УниБИТ и Национален ръб по туризъм предизвикаха и организираха през днешния ден, сподели в словото си за закриване на полемиката доктор Илин Димитров, секретар на Президента на Р България по обучение, просвета и туризъм и някогашен министър на туризма. Той заяви новината, че летните и зимните сезони към този момент ще се откриват под патронажа на президента. Пилотния план ще е на 17 май в Несебър, Стария град, когато ще бъде даден стартът на летния сезон за 2024 година

 

Форумът приключи със ставане на крайници и чуване на една от най-хубавите български песни - „ Моя страна, моя България “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР