Висш китайски служител казва на министъра на търговията на САЩ, че е готов да подобри сътрудничеството

...
Висшият китайски служител, отговарящ за икономическите отношения с Вашингтон, каза
Коментари Харесай

Висшият китайски служител, отговарящ за икономическите отношения с Вашингтон, каза на министъра на търговията Джина Раймондо, че е готов да “ положете нови положителни усилия“ за подобряване на сътрудничеството след споразумение за намаляване на търговското напрежение

От JOE McDONALD AP Business Writer, 29 август 2023 г., 4:58 ч. Джо Байдън „ме помоли да повторя пред вас желанието ни да имаме по-отворен ангажимент.“< /p>

Пекин прекъсна диалога с Вашингтон по военни, климатични и други въпроси през август 2022 г. като отмъщение за посещението в Тайван на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Управляващата комунистическа партия в континенталната част твърди, че самоуправляващата се островна демокрация е част от нейната територия и възразява срещу всяко правителство, което има официален контакт.

Правителството на китайския лидер Си Дзинпин се опитва да съживи интереса на инвеститорите към Китай и успокои чуждестранните компании като част от усилията за обръщане на икономическия спад.

Ключово оплакване на Китай са ограниченията за достъп до процесорни чипове и други американски технологии от съображения за сигурност, които заплашват да попречат на амбицията на управляващата комунистическа партия да развива изкуствен интелект и други индустрии. Ограниченията осакатиха бизнеса със смартфони на Huawei Technologies Ltd., първата глобална технологична марка в Китай.

Раймондо защити стратегията на администрацията на Байдън за „намаляване на риска“ или насърчаване на повече високотехнологично производство в Съединените щати и за разработване на повече източници на промишлени доставки за намаляване на смущенията. Пекин разкритикува това като възможен опит за изолиране на Китай и възпрепятстване на развитието му.

„Въпреки че, разбира се, никога няма да направим компромис в защитата на нашата национална сигурност, искам да бъда ясен че не се стремим да отделим или да задържим икономиката на Китай,” каза Раймондо пред He.

Също във вторник Раймондо се срещна с китайския министър на културата и туризма Ху Хепинг. Тя каза, че са се съгласили да „развият връзките между нашите хора чрез увеличен туризъм и образователен и студентски обмен.“

Китай постепенно съживява чуждестранния туризъм след премахване на антивирусния контрол което блокира повечето пътувания в и извън страната за три години. Броят на чуждестранните студенти в Китай падна близо до нула по време на пандемията от COVID-19.

Посещенията се провеждат съгласно споразумение, постигнато от Си и Байдън по време на последната среща ноември в Индонезия. Китайската държавна преса ги отразява положително, но Пекин не дава индикации, че може да промени търговската, стратегическата политика, политиката за достъп до пазара и други политики, които дразнят Вашингтон и неговите азиатски съседи.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР