Висш бизнесмен, чиито чуждестранни компании са били част от глобално

...
Висш бизнесмен, чиито чуждестранни компании са били част от глобално
Коментари Харесай

Проверяват спонсор на Консервативната партия за пране на пари

Висш предприемач, чиито задгранични компании са били част от световно следствие за пране на пари, е главен донор на Консервативната партия, заяви Би Би Си.

Джавад Маранди, който е притежател на Ордена на Британската империя за бизнес и филантропия, може да бъде назван, откакто загуби 19-месечна правосъдна борба с Би Би Си , с цел да остане неизвестен.

Г-н Маранди изрично отхвърля да е направил нарушаване и не предстои на наказателна глоба.

Съдебното решение против него е крайъгълен камък за свободата на пресата на фона на все по-строгите закони за отбрана на персоналните данни в съдилищата.

Говорител на предприемача съобщи: " Г-н Маранди е надълбоко отчаян от решението на съда да анулира рестриктивните мерки за съобщаване на информация, знаейки какви вреди за репутацията му евентуално ще последват. "

55-годишният господин Маранди е роден в Иран и е израснал в Лондон, където живее и до през днешния ден.
 Мръсно долни дрехи в
Мръсно долни дрехи в " Азербайджанската пералня "

Автократичното управление на Азербайджан си " купува " имидж...

Връзките му с Консервативната партия станаха известни с помощта на известията за негови великодушни дарения. Между 2014 година и 2020 година той е дарил 756 300 паунда съгласно данните на изборната комисия.

През февруари 2022 година Sunday Times заяви, че той е член на група огромни донори, които имат достъп до висши партийни членове, в това число до тогавашния министър-председател Борис Джонсън.

Разследването на Националната организация за битка с престъпността (NCA) откри, че някои от задграничните ползи на господин Маранди са изиграли основна роля в комплицирана скица за пране на пари , в която е взел участие един от най-богатите азербайджански олигарси.

През януари 2022 година арбитър постанови, че NCA може да конфискува 5,6 млн. паунда [7 млн. долара] от основаното в Лондон семейство на Джаваншир Фейзиев, член на азербайджанския парламент.

Разследването стартира през 2017 година, откакто проверяващи публицисти разкриха голяма скица за пране на пари, станала известна като " Азербайджанската пералня " .

Проектът за докладване на проведената престъпност и корупцията (OCCRP) разкри по какъв начин 2,9 милиарда $ (2,3 милиарда паунда) мръсни пари - парични средства, откраднати от популацията и стопанската система на Азербайджан - са били изнесени от членове на елита на страната.

Те са били предопределени най-вече за лична полза , само че също по този начин и за подкупване на европейски политици.

Пол Раду, съосновател на OCCRP, съобщи, че схемата " пералня " е един от най-значимите образци за постсъветско плячкосване.

" Азербайджанската перачница донесе доста вреди на доста равнища на самия Азербайджан, на Европейския съюз, на Съединени американски щати и на други елементи на света ", сподели той.

" Малките предприятия изгубиха доста пари - те са имали депозити в банка, която е била в центъра на " Пералнята ". "
 Лондон арестува съветски предприемач за пране на пари
Лондон арестува съветски предприемач за пране на пари

Името му не се загатва

Тези разкрития накараха NCA да проверява финансите на семейство Фейзиеви в Обединеното кралство - което докара до подаването на молба през 2021 г . за конфискуване на част от техните парични средства в Обединеното кралство - и разкриването в съда на връзката с господин Маранди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР