Високоскоростната железопътна линия беше рекламирана като промяна на играта във Великобритания. Разходите карат правителството да се замисли

...
Британското правителство обмисля премахването на голяма част от просрочена и
Коментари Харесай

Британското правителство обмисля премахването на голяма част от просрочена и свръхбюджетна високоскоростна железопътна линия, рекламирана някога като начин за привличане на работни места и инвестиции в Северна Англия

От JILL LAWLESS Associated Press 24 септември 2023 г., 6:43 ч. секретар по транспорта, който сега служи като министър на отбраната на Обединеното кралство.

Прогнозираните разходи за линията, някога обявен за най-големия инфраструктурен проект в Европа, беше оценен на 33 милиарда паунда през 2011 г. и скочи до над 100 милиарда паунда ($122 милиарда) според някои оценки.

HS2 е втората високоскоростна железопътна линия в Обединеното кралство след маршрута HS1, който свързва Лондон и тунела под Ламанша, свързващ Англия с Франция. С влакове, които се движат с максимална скорост от около 250 мили в час. (400 км/ч), новата железопътна линия имаше за цел да намали времето за пътуване и да увеличи капацитета между Лондон, централния английски град Бирмингам и северните градове Манчестър и Лийдс.

Северната част на Англия, която преди беше икономическият двигател на Великобритания , доведе до изчезване на индустрии като въглища, памук и корабостроене през последните десетилетия на 20-ти век, докато Лондон и югът ставаха по-богати в икономика, доминирана от финанси и услуги.

Правителството отмени отсечката от Бирмингам до Лийдс на HS2 през 2021 г., но запази плана за полагане на коловози на 160 мили (260 км) между Лондон и Манчестър.

Бившият министър-председател консерватор Борис Джонсън, дългогодишен защитник на проекта, каза, че съкращаването му още повече „няма никакъв смисъл".

“ Не е чудно, че китайските университети преподават постоянното отмяна на инфраструктурата на Обединеното кралство като пример за това, което не е наред с демокрацията“, каза Джонсън.

Кметът на Манчестър Анди Бърнам каза, че хората в Северна Англия „винаги са били третирани като граждани от втора класа, що се отнася до транспорта.“

„Ако напуснат ситуация, в която южната половина част от страната е свързана с модерни високоскоростни линии, а северната част на Англия е останала с викторианска инфраструктура, което е рецепта разделението север-юг да се превърне в пропаст север-юг през останалата част от този век,” Бърнам, член на опозиционната Лейбъристка партия, каза пред британския телевизионен канал Sky News.

Правителството също забави работата по пренасянето на линията чак до гара Euston в централната част Лондон. Когато се отвори, някъде между 2029 и 2033 г., влаковете ще тръгват и завършват на гара Old Oak Common в западните предградия на града.

Кметът на Лондон Садик Хан каза, че би създало „нелепа ситуация, при която „високоскоростно“ пътуване между Бирмингам и централен Лондон може да отнеме толкова време, колкото съществуващия маршрут, ако не и повече.“

“ Подходът на правителството към HS2 рискува да пропилее огромните икономически възможности, които предоставя, и вместо това да ги превърне в колосална загуба на обществени пари,” каза Хан в писмо до министър-председателя Риши Сунак.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР