Високопоставени официални лица от Европа са призовали ръководството на Световната

...
Високопоставени официални лица от Европа са призовали ръководството на Световната
Коментари Харесай

Призовават Световната банка да спре да инвестира в изкопаеми горива

Високопоставени публични лица от Европа са призовали управлението на Световната банка да приключи вложенията в прокети, свързани с нефт и въглъща, и да последователно да понижи тези в природен газ, съобщи Ройтерс, базирайки се на осведомени източници.

В писмо от шест страници изпълнителните шефове на Световната банка, представляващи огромните европейски страни акционери и Канада, са приветствали стъпките на банката да подсигурява, че нейното кредитиране оказва помощ за напъните за понижаване на въглеродните излъчвания.

Те обаче са призовали финансовата институцията да предприеме още по решителни ограничения в битката с климатичните промени.

„ Смятаме, че Световната банка би трябвало да отиде по-далеч в тези си старания и да се откаже от всички вложения, свързани с въглища и нефт, и в допълнение да очертае политика за последователно илизанеот производството на електрическа енергия от газ. Институцията би трябвало да влага в газ единствено при изключителни условия ", се споделя в писмото на европейските служители, забелязано от Ройтерс.

Авторите на писмото подчертаваха върху инвестицията на Световната банка за 620 млн. $ в многомилиарден план за полутечен природен газ в Мозамбик, утвърден от борда на банката през януари, само че не приканиха за анулирането му, показва един от източниците.

Световната банка удостовери, че е получила писмото, само че не разкри цялото му наличие. Отбелязано бе, че банката и нейните посестрими организации са дали 83 милиарда $ за дейности в региона на климата през последните пет години.

" Много от самодейностите, за които се приканва в писмото от нашите акционери, към този момент са планувани или в развой на разискване за нашия план за План за деяние по климатичните промени за 2021-2025 година, по който управлението работи, с цел да бъде подготвен идния месец ", написа банката в отговор до Ройтерс.

Първият климатичен проект за деяние на институцията стартира през финансовата 2016 година.

Този месец Съединени американски щати, които са най-големият акционер в Световната банка, още веднъж се причислиха към Парижкото съглашение за климата от 2015 година и дадоха обещание да насочат многостранните институции и държавното кредитиране в Съединени американски щати към вложения, съобразени с климата, и да ги отклонят от високовъглеродните вложения, напомня Ройтерс.

Вчера президентът на Световната банка Дейвид Малпас съобщи пред финансовите министри и централните банкери от Г-20, че институцията ще направи рекордни вложения в намаляване на климатичните промени и пригаждане към тях за втора поредна година през 2021-а.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР