Високо текучество на кадри, лекари без сертификат, които са оперирали

...
Високо текучество на кадри, лекари без сертификат, които са оперирали
Коментари Харесай

Одит на МЗ откри нарушения в Майчин дом


Високо текучество на фрагменти, лекари без документ, които са оперирали с робота " Да Винчи " и липса на ясни правила за установяване на възнагражденията в болничното заведение. Това са главните нарушавания, които е открила инспекцията на Министерство на здравеопазването в " Майчин дом ", заяви

Инспекцията бе назначена от някогашния към този момент министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова и обгръща интервала от 1 януари 2020 година до 31 май т.г. дружно с инспекции и в други лечебни заведения. Резултатите са изпратени от доктор Асен Меджидиев в Агенцията за държавна финансова ревизия.

Одитният отчет на Министерство на здравеопазването демонстрира, че на фона на множеството държавни лечебни заведения, " Майчин дом " е в положително финансово положение. Приходите през предходната година на лечебното заведение са били 25.8 млн., а задълженията - 9.57 млн. лева, само че просрочени дългове няма. Броят на миналите пациенти през болничното заведение през 2021 година напълно едва се е намалил. Те са били 12 438 или с 2% по-малко спрямо миналата година. 

Един от най-големите установени проблеми в най-голямата АГ болница в страната обаче е огромното текучество на фрагменти . В края на 2020 година в болничното заведение са работели 555 чиновници, като през годината са напуснали 106 души. От тях единствено трима са излезли в пенсия, а девет са били с прекъснати контракти след период за изпитване, написа в одитния отчет. 53% от напусналите са били разнообразни медицински фрагменти. Коефициентът на текучество е бил 19% при считани за естествени 5%, заключват одитиращите. 

Аналогична е обстановката през предходната година.

Към 31 декември 2021 година в болничното заведение е имало 554 чиновници, като 94 са напуснали през годината. От тях единствено трима са пенсионирани, а един е бил със период на изпитване. От всички напуснали още веднъж половината - 47%, са били медицински експерти. Коефициент на текучество е бил 17%, заключват одитиращите. До 31 май тази година напусналите са били 28.

Друго съществено нарушаване е намерено при употребата на робота " Да Винчи ". С него са работили 19 лекари съгласно показаните документи от болничното заведение. Едва трима от тях обаче са имали нужните документи - проф. Иван Костов, доктор Радко Тоцев и доктор Наталия Петракиева.

Одитиращите установяват още, че през предходната година в " Майчин дом " част от експертите получават по-ниски заплати от заложените прагове в груповия трудов контракт. Така да вземем за пример при заложен предел от 1400 лева за доктор с две специалности, в болничното заведение заплатите са били сред 964-1200 лева Освен това във вътрешните правила за систематизиране на средствата няма ясно написано какъв % от приходите би трябвало да отива за заплати, не е ясно и по какъв начин се прави оценка " сложността и тежестта на труда ", които играят роля при разпределението на спомагателните материални хонорари от директните ръководители на личния състав.

В същото време шефът проф. Иван Костов е получил общо 511 000 лв. за интервала от 1 януари 2020 до 31 май 2022 година, като те са образувани от заплатата му за ръководство в размер на 181 000 лева, спомагателни доходи от 154 000 лева, доходи от избор на екип и работата му като доктор - 214 000 лв. и от платени услуги - 208 000 лв..

Одиторите установяват, че по различен контракт за консултантски услуги с Медицинския център на " Майчин дом " за същия интервал проф. Костов е изработил 948 000 лв. Сумата, която му е била изплатена е 51% от всички 1.8 млн. лева, които са били разпределени измежду работещите по цивилен контракти в центъра.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР