Високият процент се дължи на липсата на ежедневни резервни копияПроучване

...
Високият процент се дължи на липсата на ежедневни резервни копияПроучване
Коментари Харесай

42% от организациите са загубили данни през 2019 г.

Високият % се дължи на неналичието на ежедневни аварийни копия

Проучване демонстрира все по-високо равнище на угриженост по отношение на киберзаплахите
(снимка: CC0 Public Domain)

Организациите и самостоятелните консуматори не престават да употребяват остарели решения и тактики, макар увеличението на злонамерения програмен продукт, хакерството и офанзивите, свързани със обществено инженерство.

Проучване във връзка със Световната седмица за киберзащита демонстрира, че 42% от организациите са претърпели загуба на данни през миналата година, водещо до спиране на работните процеси, оповестиха от компанията за ИТ сигурност Acronis.

Този огромен брой на потърпевши организации евентуално е породен от обстоятелството, че въпреки близо 90% да основават аварийни копия на данните си, единствено 41% от тях го вършат всекидневно. Цифрите илюстрират новата действителност, съгласно която обичайните тактики и решения за отбрана на данните към този момент не са в крайник със актуалните ИТ потребности на хората и организациите.

Резултатите от изследването измежду 3000 души по целия свят демонстрират, че до момента в който 91% от хората вършат бекъп на данни и устройства, 68% към момента губят данни вследствие на инцидентно заличаване, щета в хардуер или програмен продукт или стар способ за основаване на аварийни копия.

Междувременно, 85% от организациите не вършат аварийни копия няколко пъти дневно. 26% вършат бекъп всекидневно, 28%  – седмично, 20% – месечно, а 10% – в никакъв случай, което може да значи дни, седмици или месеци на изгубени данни, без опция за цялостно възобновяване.
още по тематиката
От професионалните консуматори, които не вършат аварийни копия, съвсем 50% считат, че това не е належащо. 42% от организациите регистрират загуба на данни, което води до наложително спиране на работните процеси през предходната година, а 41% регистрират загуба на средства заради недостижимост на данните.

Освен това, единствено 17% от потребителите и 20% от ИТ експертите следват най-хубавите практики, употребявайки хибридни архиви във организацията или в облака.

Всички тези резултати акцентират значимостта на използването на тактика за киберзащита, която включва основаване на аварийни копия на данните няколко пъти дневно и потребление на правилото за бекъп 3-2-1: направете три копия на данните си (едно главно и две резервни), съхранявайте ги на най-малко два типа носители за предпазване, като едно от копията да бъде отдалечено или в облака.

С увеличението на хакерските атаки, обичайният бекъп към този момент не е задоволителен за отбрана на данни, приложения и системи и разчитането единствено и само на него за непрекъсваемост на бизнеса е прекомерно рисково.

Киберпрестъпниците се насочват към основаните аварийни копия, съдържащи злоумишлен програмен продукт и се пробват да ги трансформират, с което се усилва нуждата от инспекция на достоверността при възобновяване на информацията.

Проучването демонстрира високо равнище на угриженост по отношение на киберзаплахите. 88% от ИТ експертите оповестяват за угриженост към рансъмуер, 86% са загрижени за „ cryptojacking ”, 87% са загрижени за офанзивите на общественото инженерство, като фишинга, а 91% – за приключването на данни.

Сред самостоятелните консуматори осведомеността и загрижеността по отношение на всички тези четири вида закани са съвсем със същите равнища. В реалност, спрямо аналогично предишно изследването на Acronis, извършено преди една година, терзанията по отношение на киберпрестъпленията са нарастнали с 33%.

Проучването разкри и липса на визия за ръководство на данните. 30% от потребителите и 12% от ИТ експертите не знаят дали данните им са изменени ненадейно. 30% от потребителите и 13% от ИТ експертите не са сигурни дали решението им против злоумишлен програмен продукт стопира заканите.

Освен това, 9% от организациите оповестяват, че нямат информация за това дали са имали наложително спиране на работата, вследствие на загуба на данни през последната година.

За да се обезпечи цялостна отбрана, основаването на аварийни копия би трябвало да бъде част от повсеместен метод, който включва рансъмуер отбрана, възобновяване след срив, киберсигурност и принадлежности за ръководство.

Acronis разгласява пет рекомендации за бърза, ефикасна и сигурна отбрана на работните процеси:

• Винаги създавайте аварийни копия на значимите данни. Съхранявайте няколко копия на аварийното копие, както локално (така че да е разполагаем за бързо и постоянно възстановяване), по този начин и в облака (за да гарантирате, че имате всичко, в случай че пожар, наводняване или злополучие порази съоръженията).

• Уверете се, че операционните системи и приложения са настоящи. Разчитането на остарели операционни системи или приложения значи, че липсват корекции на неточности и ъпдейти за отбрана, които оказват помощ да се блокира достъпа на киберпрестъпниците до системите.

• Пазете се от подозрителни имейли, връзки и атачмънти. Повечето вируси и злоумишлен програмен продукт са резултат от техники за обществено инженерство, които мамят нищо неподозиращи хора да отварят инфектирани атачмънти или да кликат върху връзки към уеб страници, които съдържат злоумишлен програмен продукт.

• Инсталирайте антивирусен, анти-малуер и анти-рансъмуер програмен продукт , като в същото време активирате автоматизирани актуализации, тъй че вашата система да е предпазена от злоумишлен програмен продукт.

• Помислете за внедряване на интегрирано решение за киберзащита , което комбинира основаване на аварийни копия, анти-рансъмуер, антивирус, оценка на уязвимостта и ръководство на ъпдейтите в едно решение. Интегрираното решение е елементарно за потребление, дейно и надеждно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР