Високите цени на природния газ правят суровината неизползваема в Европа,

...
Високите цени на природния газ правят суровината неизползваема в Европа,
Коментари Харесай

Асен Василев: Високите цени на природния газ правят суровината неизползваема в Европа

Високите цени на природния газ вършат суровината неизползваема в Европа, сподели министърът на финансите Асен Василев пред парламентарната Комисия по бюджет и финанси, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това не е обикновено търгувана стока, а политическо оръжие, уточни той. Нашата стопанска система не е мощно подвластна от природния газ, а от електрическата енергия. Ефектите от високата цена на синьото гориво върху България ще са най-много върху топлофикациите и торовите фабрики и оттова върху селското стопанство и цените на храните, добави той.

Има тенденцияеврото да поевтинява, като съвсем е достигнало паритет по отношение на $. Нашият експорт е към европейските пазари, а вносът е в горива, т.е. ножицата на недостига се отваря, сподели Василев. Виждаме обаче през последните седмици спад на цените на петрола и на съществени първични материали - това приказва за усмиряване на веригата на доставки и упования за криза в някои страни, уточни той.

Към момента не се вижда закъснение на стопанската система на нашата страна, а възобновяване и го виждаме индиректно - през налозите, като се чакат данните от Национален статистически институт, сподели Василев.

В момента бюджетът върви по проект, като приходната част е изпълнима, въпреки и мъчно, уточни финансовият министър.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР