Високата температура е най-мощната защита на организма, пише д-р Бисер

...
Високата температура е най-мощната защита на организма, пише д-р Бисер
Коментари Харесай

Кога температурата е полезна и кога става опасна?

Високата температура е най-мощната отбрана на организма, написа доктор Бисер Господинов в профила си във Facebook.

Ето и цялата му обява:

Покачването на температурата е сигнал. Нещо като тревога, която се задейства, когато тялото ни засече проблем. Това може да е бактериална зараза, с която имунната
система би трябвало да се оправи или интоксикация на организма. Веднага щом ги засече, тялото ни реагира и активизира имунната система да ги в профил.

Учените са открили, че с всяко повишение на телесната температура с 1 градус скоростта на биохимичните реакции се подвига с към 1 милион пъти. Съответно, по този начин се усилва и реакцията, с която организмът посреща някакъв външен завоевател.

С покачването на температурата, да вземем за пример, организмът ни задейства специфични цитотоксични Т-клетки (с кодовото наименование CD8+). Това са специфични лимфоцити, способни да унищожават клетките, инфектирани с бактерии. Допълнително се създават повече бели кръвни телца и интерферони (белтъчни вещества), които подтикват имунната система и й оказват помощ да се бори с неприятните бактерии и отрови. Повишават се равнищата на неутрофилите – неповторими имунни кафези, които избираемо се насочват към болестотворни бактериални кафези. А също по този начин се усъвършенства и активността на ензимите, което основава неподходяща среда за нездравословните микроби.

Всъщност високата температура има една единствена цел – да сложи микробите в толкоз рискови условия, в каквито те мъчно виреят. Известно е, да вземем за пример, че при температура от 38.3 множеството бактерии не съумяват да оцелеят, а при 38.8 те не могат да се развъждат и да се популяризират в тялото ни. Така на процедура организмът ни самичък побеждава инфекциите.

ЗАЩО съдебна експертиза ПАНИКЬОСВАМЕ?

През 1980 година известният педиатър Бартън Шмит вкарва термина „ уплаха от треската “. С това разбиране той разказва страха на родителите, когато техните деца вдигнат висока температура. Този боязън на собствен ред се характеризира с безумен блян тя да бъде свалена допустимо най-бързо. За страдание съвсем 40 година по-късно над 90% от възрастните не престават да считат, че високите градуси на телесната температура са рискови, могат да доведат до други нездравословни последствия и по тази причина против тях би трябвало да се взимат незабавни ограничения.

Много проучвания обаче демонстрират, че надалеч по-опасно от самата температура е нейното преждевременно и неаргументирано намаление. Тогава на процедура ние „ приспиваме “ имунната система, заблуждаваме я, че болестта си е отишла, само че по този метод единствено удължаваме процеса на боледуване. Има в действителност вълшебни хапчета, които ни подвигат на крайници за ден. Но в случай че в този интервал организмът ни не успее да се оправи с заболяването, тя се завръща с още по-голяма мощ незабавно щом резултатът на хапчето
отшуми.

Ето за какво не предлагам да се борим с температурата, когато тя не е в сериозни граници. Това, което можем да създадем, е да облекчим някои от страничните резултати, като главоболие, замаяност, болки в мускулите или секреция от носа, само че без да пречим на имунната система да се оправи с заболяването.

КОГА СТАВА ОПАСНО?

Специалистите преглеждат треската в три граници по скалата сред 37 и 40 градуса:
От 37,3˚С до 38,3˚С – леко нараснала температура;
От 38,4˚С дo 39,7˚С – нараснала температура;
Над 39,8˚С – висока температура;

Ако сте в първата група, не би трябвало, докторът да ви предпише лекарства за събаряне на градусите. По-скоро би ви посъветва да си останете у дома и да си починете ден-два. Обикновено против този тип температура не се взимат специфични ограничения, тъй като тя може да се изкара и „ на крайник “.

Ако попадате във втората група обаче, сами ще изберете леглото вкъщи, тъй като треската несъмнено ще ви основава дискомфорт. Вероятно е да ви предпишат противовъзпалителни средства, само че надали ще пиете лекарства за намаление на температурата преди градусите да стигнат 39°. Когато организмът не се бори с тежки болестотворни процеси, този тип температура се „ лекува “ с доста сън, витамини и
течности.

Сериозен риск за организма се появява тогава, когато термометърът приближи или премине 40°С. Стойността се приема за оптимално допустимия вододел, до който температурата може да се повиши, без да се подхващат съществени ограничения. След тази граница обаче свалянето на градусите е наложително и първо по значимост, защото съществува директно заплаха за живота. Причината е, че над 42 градуса белтъците в
човешкото тяло, в това число и в кръвта, стартират да се разпадат, а това е необратим развой с съдбовен излаз.

Малко хора обаче знаят, че тялото ни е програмирано единствено да контролира температурата си. Процесът се ръководи от мозъка посредством специфичен механизъм, който не разрешава телесната температурата да се вдигне над 41˚С. При офанзива от нездравословни сътрудници организмът покачва градусите следено до тъкмо избрани стойности, с цел да обезврежда или убие натрапниците, без да „ нарани “ своите лични кафези. Ако се наложи обаче, няма да се поколебае да жертва и потребните микроби в името на оцеляването.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР