Високата инфлация във Великобритания се е забавила с по-малко от

...
Високата инфлация във Великобритания се е забавила с по-малко от
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания изненадващо се забави

Високата инфлация във Англия се е забавила с по-малко от предстоящото през април, само че деликатно следеният базисен индикатор на ценовия напредък се е издигнал до 31-годишен връх, демонстрират публични данни. Това ще укрепи залозите за още лихвени нараствания от Английската централна банка, предава Reuters.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 8.7% на годишна база през април, с което Англия остава дружно с Италия измежду страните с най-висока инфлация в Г-7.

Икономистите, интервюирани от Reuters, предвидиха, че главната инфлация ще се забави до 8.2% през април, с което се отдалечава още повече от 41-годишния връх от 11.1%. По-рано този месец Банката на Англия предвижда инфлация от 8.4% през април.

Тъй като инфлацията се оказва по-упорита от предстоящото от Английската централна банка, в този момент наподобява съвсем несъмнено, че банката ще усили главните лихви от 4.50% на 4.75% през юни и може би още малко през идващите месеци “, съобщи основният икономист за Англия Пол Дейвис.

Банката на Англия би трябвало да разгласи идващото си решение по лихвите на 22 юни и след данните от сряда вложителите правят оценка опцията за още едно нарастване от четвърт пункт в разноските по заеми идващия месец на 100% по отношение на 83% във вторник.

Паундът нарастна по отношение на $ и еврото след публикуването на данните, само че не съумя да задържи напълно тези растежи.

Базисната инфлация, която изключва цените на силата, храните и тютюна, и растежът на цените в секторите на услугите – който също се следи деликатно от Английската централна банка, с цел да се мери устойчивостта на инфлацията – са достигнали най-високите си равнища от март 1992 година

Анкетираните от Reuters икономисти значително чакаха базисната инфлация да остане без смяна. Въпреки последния спад инфлацията продължава да изяжда покупателната дарба на чиновниците, чиито заплати се усилват с по-бавен ритъм.

Банката на Англия се тревожи, че скокът на инфлацията може да докара до трайно изместване нагоре в настояванията за заплати и ценовите тактики на бизнеса, изострено от съкращаването на работната мощ във Англия след пандемията и проблемите, породени от Brexit.

Годишната инфлация на цените на храните и напитките – която скочи до най-високия си ритъм от 1977 година през март – се е охладила нищожно през април до 19.1% от 19.2%.

Въпреки че е позитивен факт, че инфлацията в този момент е едноцифрена, цените на храните към момента се повишават прекомерно бързо. Трябва да се придържаме уверено към проекта за закъснение на инфлацията “, сподели финансовият министър Джереми Хънт в изказване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР