Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав. Въведено

...
Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав. Въведено
Коментари Харесай

Нивото на Дунав остава опасно високо

Висока вълна минава през българския сектор на река Дунав. Въведено е наблюдаване на дигите и на оборудванията по брега. Засега няма заплаха от заливане на обитаеми места, увериха от Агенцията за изследване на Дунав.
Започна денонощното наблюдаване на всички хидротехнически уреди по реката. В момента на ниските места в българския сектор - край Видин и Лом, равнището на Дунав е високо, като при Лом наближава 8 метра. Според хидролозите от АППД сериозни могат да бъдат водни стоежи над 8 метра и половина. Засега такива не се чакат. Нивото на реката в горната част на българския сектор стартира да спада, до момента в който край Русе и Силистра ще се повишава. Очакво се най-сериозно то да се вдигне край Силистра - с 40 см. При високите равнища на реката заплаха за корабите съставляват голям брой клони и дънери. От Морската администрация предизвестяват капитаните да са деликатни, изключително на корабите, които се движат против течението. Прогнозите на специалистите от АППД сочат, че в случай че няма значителни превалявания в Западна Европа, равнището на реката в българската част ще спада.
„ Напълно обикновено е при такова равнище, огромните дънери да реалокират шамандури. Капитаните с опит употребяват разнообразни механически средства за корабоводене. Обстановката не е толкоз критична”, съобщи капитан Иван Жеков от Морска администрация - Русе.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР