Височината на съоръжението с мощност 16 мегавата е колкото на

...
Височината на съоръжението с мощност 16 мегавата е колкото на
Коментари Харесай

Китай пусна най-големия в света ветрогенератор

Височината на оборудването с мощ 16 мегавата е колкото на 50-етажна постройка

Тази вятърна турбина в офшорна плантация в Тайванския проток се смята за най-мощната в света
(снимка: China Three Gorges Energy)

Китайската компания Three Gorge  разгласи, че е свързала към мрежата първата в света вятърна турбина с мощ 16 MW. Височината на кулата на тази офшорна апаратура доближава 152 м, което е почти колкото 50-етажна жилищна постройка.

Колосалният ветрогенератор MingYang Smart Energy MySE 16-260 ще да издържи на пориви напразно от съвсем 290 км/ч и ще обезпечи чиста сила на до 36 000 китайски семейства, отбелязва NewAtlas в обява за най-мощната в света вятърна турбина.
още по темата
Всяка от лопатките е с дължина 123 м. Общото тегло на трите лопатки е 54 тона. Теглото на „ машинното поделение ” с генератора на върха на кулата е 385 тона. При едно завъртане лопатките обрисуват кръг във въздуха с повърхност от към 50 хиляди м², а “реколтата ” на сила е 34,2 kWh. Очаква се годишното произвеждане от вятърната турбина да доближи 66 GWh.

Демонстрационната апаратура се намира в офшорната вятърна плантация Fujian в Тайванския проток, където се получава резултатът на натурален вятърен тунел. Според групата Three Gorges, това място е в условия на „ съвсем стихия “ за повече от 200 дни в годината, като ветровете надвишават 51 км/ч.

Проектната резистентност на инсталацията на вятър е 287 км/ч. Това е повече от записания през 1979 година ураган с рекордна ураганна мощ, когато скоростта напразно доближи 260 км/ч.

Всяка от лопатките на вятърната турбина има дължина 123 метра
(снимка: China Three Gorges Energy)

Китай ще продължи да усилва размера на вятърните турбини, защото всеки нов метър перка дава осезаемо нарастване на генерираната мощ. Към края на годината може да стартира инсталирането или даже стартирането в употреба на ветрогенератор с мощ 18 MW, чиято височина на кулата ще надвишава 70-етажна постройка, а в близка вероятност се чака 20MW апаратура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР