Випуск 2021 на Медицински университет-София ще търси реализация основно в

...
Випуск 2021 на Медицински университет-София ще търси реализация основно в
Коментари Харесай

Половината медици от Випуск 2021 на МУ-София искат да останат в България

Випуск 2021 на Медицински университет-София ще търси реализация главно в областта на вътрешни заболявания, хирургия, ендокринология и образна диагностика. Увеличават се и искащите да специализират педиатрия, сочи анкета измежду абитуриентите.

579 млади лекари от Медицинския факултет към Медицински университет-София ще получат дипломите си на тържествена гала в НДК на 9 февруари. Завършват 274 българи, като 53-ма от тях са с отличен триумф, а трима са безспорни отличници и ще получат премията "Златен Хипократ ". Сред задграничните студенти има 5-има отличници.

Почти половината български абитуриенти (49%) ще търсят метод да се осъществят у нас. Това сочи обичайна анкета, която се организира измежду завършващите медици. Причините младите експерти подреждат по този начин: преди всичко – фамилията и приятелите, на второ – дълга към родината и националното съзнание, на трето – неналичието на медицински фрагменти у нас.

Пандемията е дала отражение върху желаните дестинации за кариерно развиване отвън България. С 8%, спрямо предходния випуск, са скочили настройките за работа в европейски страни (68%). Съответно с толкоз е паднал процентът на искащите да се осъществят в Съединени американски щати (11%).

Интересна динамичност се следи при желанията за специализация.

Випуск 2021 ще излъчи най-вече бъдещи експерти по вътрешни заболявания (10%), следва хирургия (7%), а ендокринология и образна диагностика заемат третото място с по 6% от завършващите. Следват акушерство и гинекология (5%), ортопедия и травматология (5%), анестезиология и интензивно лекуване (5%). С съвсем 2%, спрямо предишния випуск, нараства желанието младите лекари да специализират педиатрия (5%).

Като позитивна наклонност може да се регистрира и нарасналото предпочитание на завършващите да работят в доболничната помощ като общопрактикуващи лекари – от 3,54% в този момент е съвсем 6%.

Церемонията по дипломирането на Випуск 2021 на Медицинския факултет към Медицински университет-София, ще се състои в Зала 1 на НДК. При образуване и по време на събитието ще бъдат спазвани нужните противоепидемични ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР