Винопроизводството в Молдова е ключова индустрия, която преживя значителни предизвикателства

...
Винопроизводството в Молдова е ключова индустрия, която преживя значителни предизвикателства
Коментари Харесай

Как източноевропейска държава спаси винопроизводството си и сега е сред водещите износители в света

Винопроизводството в Молдова е основна промишленост, която претърпя обилни провокации в последните години. Според последната публична статистика към 3% от Брутният вътрешен продукт на страната се генерира точно от този бранш, а 15% от дейното население е ангажирано в него, споделя румънското издание Economica. След тежки икономически предизвикателства и загуба на обичайни пазари, довели съвсем до цялостния провал на по този начин значимия отрасъл, страната взема решение да внедри новаторска данъчна система. Именно тя доста трансформира образа на бранша и го извежда на интернационалната сцена.

Иновативна данъчна система в деяние

В отговор на това, през 2019 година Молдова приема неповторима данъчна система, която на процедура отстранява нормалните акцизи върху винопроизводството. Според новия модел, производителите имат едно-единствено обвързване - да продават своето вино. Както споделят специалисти, " без налози, без акцизи, единствената наложителна активност е продажбата на вино ". Тази елементарна конструкция освен води до понижаване на административната тежест за производителите, само че и ги предизвиква да усилят производството и износа на своята продукция.

Възстановяване на обичайните пазари

След въвеждането на новата система, Молдова съумява относително бързо да възвърне изгубените си пазари и да разшири наличието си на нови. През 2023 година износът на молдовско вино доближава рекордни равнища от 25 милиона литра, а 80% от него отива в 40 разнообразни страни.

Европа заема първото място като пазар съгласно публично съществуващите данни към края на 2023 година. 56,8% от общия експорт е за страни от Европейски Съюз, от които Румъния заема почти 20-процентен дял. Според статистиките през предходната година Молдова е нараснала износа си с 18% спрямо миналата година.
 Румъния е измежду водещите международни производители на вино, само че внася четири пъти повече, в сравнение с изнася
Румъния е измежду водещите международни производители на вино, само че внася четири пъти повече, в сравнение с изнася

Като главен проблем специалисти сочат неналичието на добра тактика за разпространение

Правителствена поддръжка

Правителството на Молдова играе дейна роля в поддръжката на винопроизводителите. Чрез стратегии за поощряване на нововъведенията и образованието локалните производители получават нужната помощ за възстановяване на индустриалните процеси и за правенето на съответна маркетингова тактика.

Според данни от Министерството на земеделието винопроизводителите са нараснали вложенията в нови технологии с 30% през последните години, което способства за повишение на качеството. Освен това държавното управление е инициирало редица пазарни планове, които целят да разпространяват молдовското вино на интернационалната сцена.

Стабилен растеж, интернационалните награди и вероятности

С новата данъчна система и дейната поддръжка от страна на държавното управление, винопроизводството в Молдова демонстрира забележителен и резистентен растеж. Молдовските виновност освен се утвърждават като конкурентоспособни на интернационалния пазар, само че и стартират да получават самопризнание за качество и достоверност. През 2024 година страната възнамерява да усили износа с още 15%, което е доказателство за сполучливата промяна на промишлеността. През 2023 година молдовските виновност са спечелили над 100 медала на интернационалните състезания, наблягайки техните качества.
 Винзаводът в Асеновград към този момент е в историята, на мястото му ще строят жилищна постройка
Една от емблемите на българското винопроизводство към този момент е в историята, на мястото ѝ ще строят жилищна постройка

През пролетта на 2023 година заводът стана благосъстоятелност на " Тарамекс " ЕООД
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР