Вино Когато правите вино вкъщи, трябва да измерите захарния градус на

...
Вино
Когато правите вино вкъщи, трябва да измерите захарния градус на
Коментари Харесай

Научи тези 3 формули и ще си царят на виното, ракията и туршията!

Вино

Когато вършиме вино у дома, би трябвало да измерите захарния градус на ширата, която сте получили. Обикновено това става със захаромер – не доста тъкмо, само че задоволително за домашни условия. По-прецизното премерване е с рефрактометър – уреди, които към този момент се оферират на налични цени основно в магазините за електроника.

За да коригирате захарния градус до мечтаната стойност или пък с цел да допълните бурето, ви е нужен захарен сироп. Ето една формула, по която да го извършите:

a.b/(100 – b )=x, където

а – количество вода в килограми или литри

b –желан захарен процент

x – количество захар в килограми.

Ракия

 Домашна ракия Снимка: Сергей Анчев

Когато сте сварили ракията и тя е престояла известно време в огромен съд, мерите спиртния градус. Това става със спиртомер – домакински или лабораторен, или още веднъж с рефрактометър. Ракията, както и измервателният апарат би трябвало да имат температура 20 градуса.

За да получите стремежи от вас градус, би трябвало да долеете дестилирана вода. Но деликатно - техническата дестилирана вода може да има аромат, по тази причина по-добре прибавете вода за пиянство получена посредством противоположна осмоза – предлага се в магазините.

Ето формулата за количеството вода:

c. ( a/b -1 )=x, където

a – начални градуси

b – мечтани градуси

c – количество ракия в литри

x – належащо количество вода в литри.

Туршия

 Домашна туршия

Когато вършиме туршия или кисело зеле, ви е нужна солена саламура. Получавате я със смесването на вода и сол, само че внимание - количествата вода и сол би трябвало да са в килограми, а не в чаши или други мерни единици. Освен това имайте поради, че другите типове сол имат друга соленост.

Можете да смятате по формулата:

a.b/ ( 100 - b )=x, където:

a – количество вода в килограми или литри

b – мечтан % солен разтвор

x – количество сол в килограми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР