(Vincent van Gogh - Peasant woman binding sheaves) Преди много

...
(Vincent van Gogh - Peasant woman binding sheaves) Преди много
Коментари Харесай

Житното зрънце ни учи, че животът ражда нов живот, истината се стреми към по-голяма истина, а семето създава безброй семена

 (Vincent van Gogh - Peasant woman binding sheaves)

Преди доста години царят на Персия се завръщал от победна борба. Като минавал около селището, където живеел Заратустра, той решил да навести мъдреца, прочут на всеки персиец.

Царят поздравил мъдреца с думите:
– Велики Учителю, пристигнах при теб, с цел да ми обясниш законите на природата и на Вселената.

Заратустра погледнал царя, взел едно житно зрънце и му го подал.

– Това малко житно зрънце съдържа всички закони на Вселената и на естествените сили.

Царят бил слисан от тези думи. Като съзрял усмивките на своите хора, той помислил, че Заратустра му се подиграва. Вбесен, захвърлил зърното и изревал:
– Мислех те за влъхва и огромен мъдрец, само че в този момент виждам, че си единствено един неотстъпчив простак, който прикрива незнанието. Луд бях, че изгубих толкоз време, да пристигам при теб.

Завъртял пелерината си и поел към своя замък. Заратустра вдигнал деликатно зрънцето и споделил на изплашените си възпитаници:
– Ще запазя това житно зрънце, тъй като ще пристигна ден, когато царят ще има потребност от този стопанин.

Минали години. Царят си живеел в своя замък измежду лукс и видимо благополучие, само че щом легнел нощем, странни въпроси терзаели душата му и не му давали мира:
“Живея в лукс и обилие, а народът тъне в бедност. Защо страдат бедняците? И за какво тъкмо аз съм цар? Докога ли ще се веселя на властта и имането си? Какво ще стане с мен след моята кончина? Ще остане ли нещо от мен или всичко ще пропадне? Ако се преродя още веднъж, дали ще съм същия или различен? Ще имам ли отново власт, или ще бъда друмник, изложен на бича на естествените сили, който се бори за насъщния? Как ли съм живял преди да се появя в този живот? Дали пък в този момент не съм се родил за пръв път? Как е бил основан света? И по какъв начин се е появил животът? Какво ли е било тук, преди да се появи животът?

Дали Бог е сътворил Вселената? А кой е основал Бог? Съществува ли Вечността? ”

През това време славата на Заратустра растяла. Тълпи от слушатели се стичали от далечни земи, с цел да го чуят. Въпреки случката сред тях, царят чувствал, че той може да му помогне в решаването на неговите сложни въпроси.

Той преодолял гордостта си и изпратил до Заратустра следното обръщение:
“Съжалявам. че бях толкоз млад и припрян, когато те помолих да ми обясниш главните мъдрости в живота единствено за няколко минути!

Вече се трансформирах и не преследвам непостижимото. От сърце искам да вникна в законите на Вселената и природата! ”

В отговор Заратустра изпратил на царя подарък, увит в листо. В него царят разкрил същото житно зрънце, което Учителят му бил дал в миналото. Поставил го в златно сандъче и го скрил при съкровищата си. Всеки ден го поглеждал в очакване на някакво знамение.

Така отлетели няколко месеца, без чудото да стане. Царят изгубил самообладание и декларирал:
– Заратустра ме разочарова още веднъж. Той се подиграва с мен, без да може да даде отговор на моите въпроси. Но аз ще му потвърдя, че и без негова помощ ще намеря отговора!

И  обърнал въпросите си към индийския влъхва Ченгрегаша.

– Висока чест е за мен да заставам паралелно с вас, споделил Ченгрегаша, само че съм изумен – за какво потърсихте мен, откакто у вас живее Заратустра, който безспорно знае доста повече?

Тогава царят посочил златното сандъче и дал отговор:
– Аз помолих Заратустра да ме учи, а виж какво ми изпрати! Заяви ми, че това житно зрънце е Учителят, който ще ми изясни законите на света и на природата. Нима не е смешно? Как да си разбираем тази нелепост?

Ченгрегаша дълго се взирал в житното зрънце и дълго размишлявал. Накрая философът проговорил разгорещено:
– Не скърбя, че пътувах месеци наред. Сега към този момент се убедих, че Заратустра е фактически популярен Учител. Това дребно житно зрънце може да ни изясни законите на Вселената и естествените сили, тъй като те са вътре в него. Но както не би трябвало да го държите в златна кутия, по този начин и Вие би трябвало да излезете от този луксозен дворец, в случай че желаете да намерите отговор на Вашите въпроси. Ако върнете това зрънце в земята, на която принадлежи, и го оставите на слънцето, въздуха, дъжда, лунната и звездна светлина, то ще стартира да се издига и да нараства като една цяла Вселена.

Докоснете се до природата и се слейте с живота. И както несекващите потоци сила са устремени към житното зрънце в земята, по този начин и безчет познания и умения ще потекат към Вас, когато Вие се слеете и станете едно цяло с природата и Вселената. Ако наблюдавате растежа на това дребно зрънце, Вие ще разберете, че то крие една загадъчна мощ – силата на Живота. И в случай че задоволително дълго съзерцавате, ще установите по какъв начин то изчезва, а на негово място изниква едно растение, преодоляващо всички трудности и набъбващо все-повече, тъй като носи в себе си Живота.

Няма да почине, тъй като преди този момент то е основало стотици семенца като него. Малкото зрънце е изчезнало, трансформирайки се в растение, както и вие ще пораснете и ще се превърнете в различен човек.

Един ден Вие също ще престанете да сте това, което сте в този момент, с цел да се превърнете в една надалеч по-богата характерност съгласно закона, който повелява, че животът поражда нов живот; истината се стреми към по-голяма истина, а семето основава безчет семена. Житното семенце ни учи, че всичко се мени и преобразява и че Животът е резултат от стълкновението сред две противоположни сили.

 Житното зрънце е фактически популярен Учител и ние би трябвало да сме признателни на Заратустра, задето ни го изпрати.

Картини: Vincent Willem van Gogh (1853 ~ 1890), заглавна ~ Harvest in Provence, June 1888, Israel Museum, Jerusalem, Israel

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР