Вилхелм Рихард Вагнер е германски композитор, театрален предприемач, общественик и

...
Вилхелм Рихард Вагнер е германски композитор, театрален предприемач, общественик и
Коментари Харесай

Роден е Рихард Вагнер, германски композитор

Вилхелм Рихард Вагнер е немски композитор, сценичен бизнесмен, държавник и диригент, прочут основно със своите опери (или „ музикални драми “, както са наречени по-късно). За разлика от множеството оперни композитори, Вагнер написа постоянно както музиката, по този начин и либретото за своите театрални творби. Първоначално той си основава известност като създател от сантименталното направление на Вебер и Майербер, само че по-късно прави гражданска война в операта със своята идея за „ тотално произведение на изкуството “ (Gesamtkunstwerk), синтезиращо поетично, образно, музикално и трагично изкуство, което прокламира в поредност есета сред 1849 и 1852 година. Вагнер осъществя тези хрумвания най-пълноценно в първата половина на цикъла опери „ Пръстенът на Нибелунгите “.
Композициите на Вагнер, изключително тези от късния му интервал, са забележителни със своята контрапунктна текстура, богат хроматизъм, хармонии и оркестровка, както и с усложненото потребление на лайтмотиви – музикални тематики, свързани с избрани герои, места или детайли на сюжета. Той е измежду пионерите на нововъведения, като крайният хроматизъм и бързото пренасяне на тоналния център, които оказват мощно въздействие върху последвалото развиване на класическата музика. Операта му „ Тристан и Изолда “ от време на време е посочена за начална точка на актуалната музика.
 Роден е Чарлз Дарвин, британски биолог Роден е Чарлз Дарвин, британски биолог
Чарлз Робърт Дарвин е британски академик и естествоизпитател, живял през XIX век. Той пръв дава концепцията за еволюцията на всички типове в теч...
Рихард Вагнер построява собствен личен оперен спектакъл – Байройтския фестивален спектакъл, в плана на който вкарва голям брой нови детайли. В него са сложени министър председателите на „ Пръстенът на Нибелунгите “ и „ Парсифал “, в него не престават и през днешния ден да се извършват най-значимите театрални творби на композитора по време на годишния Вагнеров фестивал. В края на живота си Вагнер още веднъж трансформира възгледите си за относителната тежест на музика и драма в операта и той се връща към по-традиционни форми с творби като „ Нюрнбергските майстори артисти “.
До последните му години животът на Вагнер е придружен от политически изгнания, бурни любовни връзки, беднотия и многократни бягства от кредитори. Спорните му отзиви за музиката, драмата и политиката провокират чести мнения в последните десетилетия, изключително деянията му на антисемитски настроения. Последствията от концепциите на Вагнер могат да се проследят в разнообразни клонове на изкуството на XX век, като въздействието им се разгръща и в области като диригентство, философия, литература, изобразително изкуство и спектакъл.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР