Виктория Томова блести от началото на WTA 125 турнира във

...
Виктория Томова блести от началото на WTA 125 турнира във
Коментари Харесай

На крачка от 1/2-финал: Томова се върна от 1:5 в третия сет, но не завърши обрата

Виктория Томова свети от началото на WTA 125 шампионата във Валенсия, като още на старта преодоля съпротивата на Сара Ерани, която е някогашна финалистка от Шлема, а след това надделя младата и международна номер 69 Варвара Грачева, с цел да доближи четвъртфиналната фаза. Първата ни ракета с отличното си показване досега заслужи правото през днешния ден да търси своя втори полуфинал на клей за годината, като от него само я делеше 21-годишната Сию Уанг.

В хода на конфликта нашенката предоставяше самодейността в продължителните замени от дъното на корта на китайката, която от своя страна постоянно бъркаше и точките в актива на родната представителка се трупаха безспирно. Томова след мощния старт позволи сериозен спад в играта си, от който съумя да се завърне, спасявайки два мачбола, като даже беше в позиция за успеха, но следващи слаби моменти на сервис я лишиха от нея и тя напуща шампионата във Валенсия на крачка от полуфиналите след 6:2 2:6 6:7(5), за 2 часа и 54 минути на корта.

Българката си завоюва преимущество на корта още в началните минути, като разполагаше с два брейкбола в дебютния за мача гейм, само че не съумя да се възползва от тях. Софиянката резервира равнището в играта си и продължи да диктува протичащото се, като не след дълго осъществя пробив, който я изведе напред в резултата. В този миг китайката употребява правото си на медицински таймаут и повика доктор на корта, като това своебразно я разсъни и бе покрай възобновяване на паритета, но за наша наслада, Вики не трепна пред брейкбола и задържа преднината си при 3:1. Впоследствие първата ни ракета още веднъж бе изправена пред угрозата да инкасира брейк, само че след близо 10-минутен гейм резервира сервиса си, което ѝ вдъхна нужната убеденост и незабавно с помощта на сполучливи комбинации в офанзива удвои преимуществото си през втори пробив, който се оказа задоволителен, с цел да победи в откриващия сет.

Втората част се оказа пагубна за родната представителка, която грешеше доста повече, до момента в който Уанг трупаше точка след точка в актива си и не след дълго българката изоставаше с 0:4. От този миг нататък последва поредност от пробиви, в която Томова на два пъти редуцираше пасива си, но началният ѝ удар се трансформира в обект на неспирни офанзиви от международната номер 111 и станахме очевидци на равнене в обособени елементи.

Решителният сет първоначално си се трансформира в огледално копие на втория, откакто още на старта софиянката инкасира пробив, който я сложи в губещата позиция на корта. Вики не се съобщи нито за момент и продължи да се бори за всяка топка, но младата китайка не ѝ оставяше никакви шансове и минути по-късно последва втори брейк за 1:5. Българката още веднъж не сведе глава и съумя да върне единия пробив пасив, което безспорно вдъхна подтик в играта ѝ, с цел да може след това, откакто на два пъти отрази мачбол, посредством нов брейк да стигне до възобновяване на равенството при 5:5. Томова несъмнено взе психическото преимущество на своя страна, като,,влезе под кожата " на съперничката си и провокира серия от неточности в играта на Уанг, с цел да станем очевидци на следващ пробив от първата ни ракета, който я сложи в позиция да сервира за успеха. Българката, за голямо страдание, се пречупи в най-важния миг и всичко трябваше да бъде решено в тайбрек. Дългият гейм мина под непрекъснатата промяна на водачеството, като в даден миг Вики водеше с 5:4 и разполагаше с два сервиса за успеха, само че китайката осъществя три следващи уинъра и стигна до триумфа в срещата.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР