Виктор Шендерович е руски журналист, прозаик, поет, драматург, сценарист, телевизионен

...
Виктор Шендерович е руски журналист, прозаик, поет, драматург, сценарист, телевизионен
Коментари Харесай

А сега си представете какво му е на него...

Виктор Шендерович е съветски публицист, прозаик, стихотворец, драматург, сценарист, ефирен и радиоводещ, сатирик, журналист.

На 30 декември 2021 година Руското министерство на правораздаването го вкарва в регистъра на Срества за всеобща информация - задгранични сътрудници.

На 11 януари т.г. Шендерович афишира, че напуща Русия поради опасения, че ще бъде задържан. Сега живее в Израел.

Представете си в този момент какво му е на него. Да се вглеждаш в очите на всеки, който поставя на масата ти чинията със чорба. Да гадаеш не е ли намазал някой лъжицата или бельото ти с безцветната гнусота, преди предопределена за Навални. Да мислиш не е ли застъпил в нощната промяна на защитата човек с фамилия Зубов* да вземем за пример. Във всеки прибижаващ се боен да виждаш полковник Щауфенберг**...

Да знаеш, че целият лист на Forbes желае гибелта ти, освен това на съветския Forbes - за дългогодишните унижения - гибел, по опция мъчителна. Да знаеш, че твоята гибел (по опция по-скорошна) желае и целият свят. Да се досещаш, че твоето битие е огромен кървясъл израстък дори за личните ти деца. Че да бъде някой твой непосредствен, е унизително, а към този момент и рисково.

Да разбираш, че в този момент за теб няма на Земята по-родно място от бункера в Алтай. Че ти в действителност към този момент си подземен. Че от дълго време писналият ти Шойгу също може да те продаде някой ден, когато стане извънредно напечено. Че целият този твой обуздан Съвет по сигурност мечтае да те изтъргува със света. Че плъховете ще побягнат от кораба, аха... към този момент побягнаха, влачейки шумно на опашките си твоите банкови реквизити. Че ти следва клетка или... (виж по-горе).

И в душата ти няма нищо, което да оправдае страданието: нито хрумвания, нито правила, нищо. Ти просто искаше сладостен живот - и самичък не разбра по какъв начин се случи всичко това. Кога попадна в дяволската примка на властта, от която няма излаз... И ти се желае да се събудиш в Дрезден - млад, с бира в ръка, а се събуждаш с прихлопващо старческо сърце отново там, в бункера.

Представете си всичко това - и по човешки го съжалете.

А в идната секунда разберете най-сетне, че в тази обстановка да даде команда за нуклеарен удар - за него напълно не е ужасно.

---

Бел. ред.:

*Платон Зубов - уредник и участник в убийството на император Павел I.

**Клаус Шенк граф декор Щауфенберг (на немски: Claus Schenk Graf von Stauffenberg) е немски офицер, една от главните фигури в немското съпротивително придвижване и един от главните уредници на заговора от 20 юли, несполучливия опит за ликвидиране на Хитлер.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР