Виктор Ерофеев е сред най-известните съвременни руски писатели, литературовед, радио-

...
Виктор Ерофеев е сред най-известните съвременни руски писатели, литературовед, радио-
Коментари Харесай

В Москва избухна секс бомба


Виктор Ерофеев е измежду най-известните модерни съветски писатели, литературовед, радио- и ефирен водещ. Лауреат на премията на името на Владимир Набоков (1992 г.), джентълмен на френските Орден на изкуствата и литературата (2006 г.) и Орден на почетния легион (2013 г.). На български са издадени " Добрият Сталин ", алманах разкази " Живот с глупак ", " Мъжете тирани, мъжете под чехъл ". Ерофеев от години изрича позиции срещу режима в Русия, а малко след началото на войната в Украйна писателят взема решение да напусне родината със фамилията си.

Виктор Ерофеев даде на Клуб Z правата за издание на български език на неговите есета, основани в чужбина. 

Преводът е на Иван Тотоманов, който подарява хонорара си на Фонда за Украйна. 

Тези дни в декемврийската снежна Москва в навечерието на новата 2024 година със заплашителен тътнеж избухна секс бомба. Тътенът мина през цяла Русия. В случая назовавам секс бомба не някоя от ярките звезди на „ Плейбой “, а груповото деяние на едни от най-популярните лица от съветската сцена и телевизия, деяние безусловно непринудено. Тази секс бомба затъмни всички вести по всички новинарски канали и сред нас казано се оказа по-страшна даже от летящите към столицата на Русия украински дронове,

На процедура във военно-патриотична Москва избухна еднодневна полова гражданска война, която сподели за съветската действителност повече от всяко друго събитие. Както нееднократно в Русия, в това революционно събитие се съчетаваха случайността и закономерността. Анастасия Ивлеева, тв водеща и някогашен основен редактор на „ Плейбой “, предложения фамозните си в цяла Русия другари, главно музиканти, на half naked party (това е формалното наименование) по случай еротична фотоизложба.

Разправят, че просто желала да покаже на приятелите си какъв брой красиво е отслабнала и празненството било за това, само че приятелите взели та пристигнали разголени, а някои и съвсем напълно голи. По-точно по транспарантно долни дрехи. Видеото от тази вечеринка попадна в обществените мрежи и провокира същински скандал в провластническите политически среди. Одеянията в действителност са минималистични, един рапър е единствено по чорап, нахлузен на оная му работа.

Избухването на тази секс бомба на процедура срути доста от потьомскинските села на пропагандата, мазета прозорците на фиктивните фасади, травмира църковните деятели и аскетите. Вместо да поддържа националната война, която съгласно пропагандаторите поддържат всички с изключение на изнеслите се в чужбина ренегати, то се прояви като неизказан лозунг на голотията, като безразличие към дейностите на управляващите, което пък е несъвместимо с жаркия боен жар.

Чрез най-известните си лица като артиста Филип Киркоров съветската попкултура един тип удари пестник на войната, т.е. отнесе се с неуважение и даже пренебрежение към военновременните условия. На въпросната вечеринка се мярва Ксения Собчак с транспарантна дрешка – преди няколко години тя беше публична съперничка на Путин в президентските избори и образец за безброй съветски девойки по въпросите на разкрепостеното другарство в любовта и омразата.

Много артисти, като да вземем за пример Алла Пугачова, се отхвърлиха от подозрително съблазнителното прелъщение да изкарат войната дружно с путинския режим и се изнесоха в чужбина, а гостите на празненството в действителност наподобяват на тези маймунки, които си запушват ушите и си затискат очите, та да не виждат това, което не желаят да виждат. Попкултурата, заливаща ни от средствата за всеобща информация, очевидно не усети националната война, а пък в това време народът приема тази попкултура като израз на своите лични стремежи и бурни наслади в живота.

Това надменно отношение на звездите към военната интервенция, учредена в доста връзки, както твърди опозицията, на подкупване на популацията, което преди войната не беше и виждало толкоз доста пари, колкото може да получиш на фронта, в случай че идеш на война, или, което е още по-екзотично, на поканата към пандизчиите да повоюват за съветската истина, като им се елементарни присъдата за ликвидиране и всякакви други тежки закононарушения, нанася по властта още по-силен удар от този на интелигентната съпротива.

От началото на войната Кремъл поредно се зае с гонения на политическите си и интелектуални съперници. Поради това Русия стигна до непрекъснато, в действителност всекидневно съдопроизводство, което нанася както групови, по този начин и точкови удари и припомня ненапълно атмосферата в „ Процесът “ на Кафка. Често те прибират за едно, а те санкционират за друго, и чакаш съд в случай че не чак години, то дълги месеци, както в тази ситуация на московската режисьорка Женя Беркович, която написа внезапни антивоенни стихове, а лежи за някаква изсмукана от пръстите небивалица, че била подпомагала терористи.

Съвсем неотдавна бяха неразрешени книгите и направените по тях спектакли на известните писатели и съперници на войната Акунин и Биков, които напуснаха Русия. Току-що бяха дадени тежки присъди на двама поети, които излязоха с поетични митинги на Триумфалния площад в Москва пред паметника на Маяковски (по време на обиска единият е принуден с гиричка). Въведоха на процедура сталински закони за контактите на съветските жители с каквито и да било чужденци – към този момент е рисково да си общуваш даже с родственици в чужбина, в частност в Украйна. На всеки може да му вземат паспорта на излизане или на влизане в страната. Всичко това се изяснява със отбраната на държавната сигурност и идеално пасва на понятието произвол.

Но това хората, които получават за концертите си големи суми, които обикалят из цялата страна, които са канени като първи другари в фамилиите на кремълските служители, да се разпалват, без в действителност въобще да си показват смисъла и размаха на протеста си – това, несъмнено, е историческо удостоверение за отчуждаването на всеобщата просвета от войната с Украйна. Това отчуждаване е съвсем подсъзнателно. Като отиват на празненството по транспарантно долни дрехи, нашите попзвезди просто желаят да се повеселят, обаче през днешния ден веселбата опонира на законите на войната, това ни го набиват в главите всички вероятни пропагандатори.

Това, че празненството провокира огромен скандал с еротичността си, ни споделя нещо значимо за комплицираната орис на еротиката в Русия. Никоя тирания не обича еротиката като съперник и всички диктатури се пробват да херметизират смисъла й, да я натикат в полулегалността на частните развлечения. В Русия обаче еротиката е част от голяма непреглътната културна засегнатост. Русия и до през днешния ден е разцепена в полово отношение.

Тя е наследница на ярка езическа просвета, която смайва идващите в страната чужденци със свободата си (в частност в еднополовата любов). Но също е и навъсен православен пазач, тягостен свободата на еротичния живот в името на политическата тирания. Всички помним разправата с групата Pussy Riot, която с протестното си политическо осъществяване в храма разруши визията за единна сладникаво захаросана страна, която се кланя доземи на всяко допустимо шефство.

Огромен брой доброволни доносници и платени публицисти през миналите не чак толкоз от дълго време години направиха кариери въз основата на битката със секса, изключително с еднополовите му разновидности. Но езическата Рус живее в съветското подсъзнание, избликва на открито във формата на еротична безредица. Властта, несъмнено, не прави изключение. Тя се бори с това, което самата тя в действителност обича повече от другите – тъй като властта в доста връзки е въодушевена от еротиката. Партито на полуголите звезди преряза монопола на политическото и битово високонравствo като единствена форма на живота в страната като бръснач, разкри фарисейството на кремълските лицемери.

Достатъчно е да погледнем фотосите на срещите на Путин със звездите на естрадата, със упоменатия нагоре Киркоров да вземем за пример, с цел да забележим, че в тези моменти на награждаване на артистите и на диалозите с тях на лицето на шефа на Кремъл се изписва известно терзание – той е някак си обезпокоен, вцепенен, за разлика от събеседниците си, усмивката му е радостно-угнетена. Той също желае да е национален воин, той също желае да е популярен актьор, та в случай че ще би единствено на политическата сцена – и евентуално съумява може би, въпреки всичко е упражнявал дълги години, обаче на тези тъпанари свободата им е в кръвта.

Самите попартисти и реализатори обаче въобще не са толкоз вятърничави, за каквито обичат да се показват. В Москва имах опция да се срещна с някои от тях и би трябвало да кажа, че доста постоянно екстравагантното държание на съветската попзвезда е защитна маска, дегизировка. Тълпата, публиката, желае от кумирите си две неща: прочувственост и непукизъм. На тълпата й би трябвало, по този начин да се каже, театрален Пугачов в лъскавите облекла на поппевец. И не щеш ли попзвездата става жертва на личната си известност, прави се на шут, без да е шут.

С подобен воин шут на властта й е по-сложно да се бори, в сравнение с с Навални. Навални е явен – мястото му е в пандиза, надалеч на север, там, където зиме е минус петдесет. Попидолът до известна степен се оказва подсъзнанието на самата власт и когато властта проповядва, че ние сме най-хубавите на света и че в същото време при по този начин наречената специфична военна интервенция би трябвало да дадем на страната всичко, в това число живота си, тя мами, лъже и сама не има вяра до дъно на себе си. А гостите на полуголото празненство с еротичните черни чорапи, несъмнено, по-късно се разкаяха в напряко смешни подиуми. Самата господарка на празненството даже на два пъти се разрида пред телевизионните камери. Киркоров, както е признато в Русия, сподели, че отворил вратата на една стая, пък влезнал в друга – инцидентно, несъмнено. Останалите последваха образеца му.

Те ще си получат наказването. Вече ги изрязват от новогодишните стратегии на държавната телевизия, огромните компании като МТС (Мобилни телесистеми) и рекламиращите алкохол ги смъкват от екрана. Празненствата на богатите  организации (които постоянно приключват с оргии) ще минат без тях и те няма да получат огромните си възнаграждения (те, прочее, въобще не са небогати хора). Всички се надпреварват да ги осъдят и оплюят по някакъв метод, с цел да не станат жертви самите те. Пресаташето на Путин Дмитрий Песков обаче обществено се прегръща с Киркоров незабавно след празненството, пита го по какъв начин е било там и какво е станало, а след това моли публицистите на следващия брифинг да не задават въпроси на тази тематика. Дори Мария Захарова, говорителката на съветското Министерство на външните работи, която  води война със Запада, май е подготвена да се застъпи за нещастните артисти. Всичко обаче ще се реши от един човек.

Дали Путин точи ножа на своите попконкуренти, които му унищожиха новогодишните празници? Скапана работа, несъмнено си мисли. Първо метежът на Пригожин – популярност богу, него към този момент го няма. Обаче какво да прави в този момент с тия идиоти? Може несъмнено, да ги прибере на топло всичките – или единствено някои. Народът ще изохка, но ще изтърпи. Той народът търпи всичко. Мобилизацията изтърпя, ще изтърпи и всичко нататък. Даже и гибелта си ще изтърпи – е, това беше шегичка. Има обаче защо да се замисли Началника. Така го назовават нормално попзвездите. Трябва ли обаче да ги санкционира сурово? Все отново те са медали на тщеславието. Много хора в Кремъл се гордеят, че са близки познати с тях. Ами в случай че не ги накаже?

Понеже нали е ясно – това тяхното не е никакво разкайване, ами крокодилски сълзи. Може пък да прати данъчните. Нали се оказа, че въпросната Анастасия Ивлеева дължи налози за милиони. Пък и също така против нея към този момент е заведен групов иск за един милиард рубли от афектираните от празненството жители. Може да е задоволително тя да опере пешкира, та другите да си имат едно мислено. Да, може и по този начин да стане. Или пък да накаже рапъра, дето бил облечен единствено по един чорап. Е, той по този начин и по този начин към този момент получи 15 денонощия за дребно безчинство. Обаче да си отгледаш нов Киркоров – за това си трябват години, Киркоровците не се пръкват току-тъй, те са като Путиновците. От друга страна обаче даже ония да се уплашат, все по този начин няма да ги е боязън от Кремъл. Няма да мирнат, просто ще се престорят на още по-големи идиоти. А с глупак по какъв начин можеш да се оправиш?

Като общ извод може да се каже, че Русия е родила освен Путин, само че и Распутин.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР