Виктор Емануил цял живот съжалявал, че не бил израснал в

...
Виктор Емануил цял живот съжалявал, че не бил израснал в
Коментари Харесай

Първият братовчед на цар Симеон напусна този свят в Женева на 86 години

Виктор Емануил цялостен живот съжалявал, че не бил израснал в Италия
Наследява го внучката Виктория, която може да претендира за италианската корона

Разследвали го за интернационален трафик на оръжие

На 86 години и единствено седмица преди да духне 87 свещички в Женева умря наследникът на италианската корона принц Виктор Емануил Савойски. Той е роден в Неапол на 12 февруари 1937 година и е наследник на последния крал на Италия Умберто II и на белгийската принцеса Мария Жозе. Негова вуйна, т.е. сестра на татко му, е българската кралица Йоанна и надлежно нейният наследник цар Симеон II e първи братовчед на споминалия се неосъществен монарх. Напуска Италия дружно с татко си и майка си през 1946 година и стъпва в родината си още веднъж чак през 1998 година, когато Рим подвига възбраната за насилственото му заточение.

През 1971 година Виктор Емануил Савойски се дами за родената в Генуа шампионка на Италия по водни ски Марина Дория. Интересното е, че двамата проплакват за пръв път в един и същи ден, само че на две разнообразни години - булката е с две години по-голяма от младоженеца. Първо подписват цивилен брак в Лас Вегас, а по-късно минават под венчило на религиозна гала в Техеран, където цари техният другар - шахиншахът на Иран Муса Реза Пахлави. Според светските хроникьори от ония години любовта им е същинска и не може да бъде помрачена от броженията измежду италианските монархисти, които считат, че красивата, брилянтна и умна млада жена е недостойна за престолонаследника, защото във вените є течала доста малко синя кръв. На 22 юни 1972 година в Женева се ражда синът на двамата Емануил Филиберт, който става автоматизирано правоприемник на италианската корона след татко си, а едно от седемтте му имена е “Реза ” - жест към огромния и мощен тогава другар в Техеран на двамата родители. И без значение от подмятанията, че шахиншахът бил ухажор на Мария Дория преди да се запознае с Виктор Емануил, в некролозите си за кончината му италианските медии дефинираха неговия брак като извънредно стабилен. Просто тъй като красивата генуезка остава до дъно до брачна половинка си, макар неговите гафове, забъркванията му в всякакви далавери и честите яростни фамилни кавги.

В бележките си за живота на кандидата за “замразения ” италиански престол, авторитетният в. “Кориере каузи сера ” акцентира, че приживе той е бил много спорна персона, белязана от убийството с ловна пушка на немския студент Дирк Хамер на френския остров Кавало през 1978 година - случай, който трансформира живота му вечно. Престолонаследникът е съден на дълъг развой, най-после е оневинен, само че петното на умишленото ликвидиране остава, постоянно съживявано от негови нелепи приказки и хвалби по всички страни. А цялостното му име е Виктор Емануил Алберт Карло Теодор Умберто Бонифаций Амедео Дамиано Бернардино Дженаро Мария и след раждането си той незабавно е провъзгласен за “принц на империята ”, заформена в средата на тийсетте години от фашисткия режим в Италия посредством завладяването на няколко колонии в Африка. Всъщност Виктор Емануил получава купата принц на Неапол дружно с историческата купа принц на Пиемонт от дядо си - суверена на Италия Виктор Емануил III, на който е кръстен. И след края на Втората международна война компрометираният около връзките на кралското семейство с фашизма и нацистка Германия негов татко Умберто II, поставил короната единствено за месец, взема решение да абдикира, с цел да направи сина си крал ненавършил и 10 години. Но на 2 юни 1946 година е създаден институционалният референдум, който дава на италианците опция да избират сред монархия и република, печелят го републиканците и за Виктор Емануил тронът става мираж. Защото на 12 и 13 юни 1946 година Народното събрание дава пълномощията на държавен глава на министър-председателя Алчиде де Гаспери и с влизането в действие на Републиканската конституция на 1 януари 1948 година мъжките потомци на на Савойската династия са прокудени от Италия. Чак до 2002 година, когато конституционната наредба за изгонването е анулирана и тогава Виктор Емануил разгласява дружно със сина си Емануил Филиберт декларация, в която се заклеват в безусловна честност към републиканската конституция и към президента на страната.

По този метод двамата категорично се отхвърлят от всевъзможни династични искания към италианската страна, само че малко по-късно Виктор Емануил желае без да му мигне окото от родината си обезщетение от 260 млн. евро за неговото наложително заточение, както и реституцията на активите, иззети през 1948 година от кралската фамилия. Не получи май нищо, само че в подмяна на претенциите си той е погнат грубо от управляващите поради някои негови остарели и по-нови провинения, най-много от финансово-икономически темперамент. Така да вземем за пример през 70-те години на предишния век Виктор Емануил е разследван за интернационален трафик на оръжие в някои страни от Близкия изток, които са били под ембарго. Бил е също по този начин бизнес медиатор в сянка на италианската държавна компания за произвеждане на вертолети “Agusta ” и с помощта на другарството си с шаха на Иран през седемдесетте години спретва подозрителен вземане-даване с хеликоптери сред Италия, Иран и някои арабски страни. Припомнено му е също по този начин, че сходно на доста известни персони от италианската ръководеща класа, в това число и експремиера Силвио Берлускони той е бил член с карта №1621 на тайната масонска ложа за битка с левите сили “P2 ” на небезизвестния аферист и някогашен фашист Личио Джели. Накрая, на 16 юни 2006 година, по заповед на прокурора от южния италиански град Потенца Хенри Джон Уудкок, Виктор Емануил бе задържан по обвинявания в корупция, употреба на проституцията и незаконни сделки за строителство в София със съдействието на братовчеда Симеон II на детска болница. След дълги правосъдни каузи несбъднатият монарх бе оневинен по всички обвинявания и на 23 февруари 2015 година получи обезщетение от 40 хиляди евро за дните, които е прекарал в пандиза на Потенца като почтен. Малко по-късно обаче Виктор Емануил изиска от държавното управление в Рим реставрация на фамилните бижута на кралската фамилия, които от дълго време се съхраняват в трезора на Италианската национална банка и още веднъж си навлече гнева освен на ръководещите на Апенините, само че и на елементарните им поданици.

Преди няма и година обаче несбъднатият държател взе най-смелото решение в живота си - той промени хилядолетните закони на Савойската династия и я отвори за наследници на короната от женски пол, още повече, че синът Емануил Филиберт има две дъщери. Така по-голямата от тях - Виктория, която се изявяваше като инфлуенсърка в Париж, стана престолонаследничка. Последните няколко години Виктор Емануил прекарва в инвалидна количка заради проблеми с краката и на предходната Коледа принцът, роден да цари, само че който в никакъв случай няма да стане крал, подвига доста висока температура. Малко по-късно е откаран в женевската болница, където лекарите не съумяват да му оказват помощ и той почива. А преди няколко месеца на репортерски въпрос има ли нещо, за което да съжалява, Виктор Емануил дава отговор: “Съжалявам само за това, че не израснах в Италия! ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР