ВиК мрежата в България се нуждае от колосални инвестиции и

...
ВиК мрежата в България се нуждае от колосални инвестиции и
Коментари Харесай

Нова такса "солидарност" ще оскъпи водата

ВиК мрежата в България се нуждае от колосални вложения и повишаването на водата е неизбежно. С нова такса "солидарност " - по 10 ст. за кубик, страната ще се опита да попълни част от недостига от 8 милиарда лева, нужни за справяне със загубите на вода и проблемите със снабдяването. Това ще залегне в напълно нов тарифен модел, написан в тактиката за водния бранш.

Стратегията се готви в партньорство със Световната банка и ще бъде показана в края на годината, заяви през вчерашния ден зам.-министърът на районното развиване Малина Крумова по време на конгрес за ВиК бранша. Идеята е насъбраните от бъдещата такса средства да се разпределят за вложения в райони като Добрич и Разград, където водата и в този момент коства скъпо, тъй като се постанова да се изпомпва.

В новата тактика са планувани и цени за бедните. Социално слабите българи ще заплащат алегорични сметки, в случай че употребяват до 1.5 кубика вода на човек месечно, заяви Медиапул. Ако обаче надвишават това ползване, те ще би трябвало да заплащат по цените, избрани за останалите от енергийния регулатор.

В момента ВиК операторите работят по петгодишни проекти за развиване, където са залегнали и по-високи цени до 2020-2021 година Част от операторите желаеха нарастване с до 50%. За информация - в София напролет водата към този момент бе увеличена с 18%, а ново покачване с 9% се чака да има още от 1 януари.

Въпреки изсипаните главно от европейските фондове милиарди във водния бранш през последните 8 години обстановката не е добра, сподели Ивайло Касчиев, шеф на дирекция "ВиК услуги " в КЕВР. Нещо повече - България остава водач в Европейски Съюз по загуби на вода - над 60 на 100, а повредите във ВиК мрежата са намалели нищожно.

Експертните планове демонстрират, че ВиК секторът има потребност от към 12 милиарда лева, с цел да доближи европейските условия. До 2023 година има обезпечени към 4 милиарда лв. от еврофондовете - главно по "Околна среда " и Програмата за развиване на селските региони. Остава дупка от към 8 милиарда лв., която би трябвало да се запълни.

Източниците са увеличение на цената на водата, частно финансиране и понижаване на разноските, уточни зам.-министър Крумова.

Крайното решение за новите цени на водата в София от Нова година е в ръцете на регулатора, само че той надали ще утвърди стойности, които са доста по-различни от заложените в проекта на концесионера "Софийска вода ". Така, в случай че КЕВР утвърди покачването, от 1 януари столичани ще заплащат по 2.31 лева за кубик с Данък добавена стойност вместо както до момента - по 2.15 лева за кубик с Данък добавена стойност. Повишение се възнамерява и през идващите години, като през 2021 година цената се чака да стигне 2.68 лева за кубик с Данък добавена стойност, демонстрира бизнес проектът на компанията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР