Вижте какво ви предстои по пътя на подквасването на киселото

...
Вижте какво ви предстои по пътя на подквасването на киселото
Коментари Харесай

Подквасване на домашно прясно мляко

Вижте какво ви следва по пътя на подквасването на киселото мляко

Необходими Продукти

● прясно - мляко 10 л сурово
● кисело мляко - 1 б.
● захар - 1 щипка

Начин на подготвяне

За цялата процедура подквасване на мляко имайте поради, че ще ви са нужни: цедилка, домашен часовник/хронометър, термометър, изплакнати буркани /за това количество 14 бр. от 700-800 г/, хартия от вестници, списания, брошури и одеяло.

Прясното мляко се разделя в две тенджери по 5 л., само че колкото е по-голяма вместимостта им, толкоз по-безопасно ще бъде.

Когато наливате суровото мляко от бутилките в тенджерата, първо пробвате всяка бутилка. Ако усетите кисела жила във усета, отделете и сварете настрана, с цел да не развалите и другото мляко.

При наливането използвайте домакинска цедилка /може и нова марля, само че ще ви е необходим асистент, с цел да я държи изпъната/, въпреки всичко сте взели достоверно мляко от фермер.

Много постоянно по вътрешността на шишетата след това остава каймак – той е същински и няма смисъл да се хвърля – добре е да им налеете няколко капки вода, да ги изплакнете и да изсипете в тенджерите отново през цедката.

Застраховайте се с щипка захар /най-много 1/2 ч. л. на 5 л./. Тя ще обезврежда обаче единствено киселина, която е в начална фаза и не сте усетили

Сега би трябвало да навиете часовника. Котлоните, които употребявам, са на газ и за количество от 5 литра намотавам хронометър на 20 минути. Сложете по-малък период време и си засечете след какъв брой време кипва, с цел да сте наясно за идващия път. Махнете капака на тенджерите и следете по кое време стартира да се надига млякото.

За да стане по-гъсто киселото мляко, на прясното би трябвало да се изпари водата. При всеобщото произвеждане всички сме на ясно, че млякото е с вода. Фермерите също поставят. Като купите няколко пъти и пробвате от бутилките преди да ги варите, ще започнете да познавате освен в коя има повече вода, само че и дали бутилката е от през вчерашния ден или от през днешния ден. Аз нямам крава и избирам фермерско пред купено, а млади майки наложително би трябвало да подквасват за храна на бебетата си такова!

За да се сгъстите млякото, би трябвало да го поварите след кипването му. Големината на тенджерите оказва помощ, само че кипящо мляко постоянно стига до ръба им. Има два разновидността: бъркате, духате и отново по този начин, до момента в който ви омръзне, или като се надига млякото, надигате и тенджерите, което на мен персонално ми е тежко...

Бъркам 15 минути след сваряване, преди да отдръпва съдовете от котлона.

Ако при бъркането усетите загаряне по дъното е най-добре да спрете до тук. Това е успокоително, тъй като значи, че сте взели положително мляко. Обикновено топлите дни млякото е по-рядко, тъй като животните пасат тревичка, а студените месеци се хранят със сено и млякото им и по-гъсто.

Нареждат се изплакнатите буркани до тенджерите и наливате във всеки по един черпак, с цел да не се спукат. След това наливате по още един черпак на всеки буркан и по този начин ги обикаляте, до момента в който се понапълнят. По този метод ще сте сигурни за температурата във всички буркани, кота мерите температурата в един.

Оставяте ги да изстиват и след към 40 минути, с цел да не гръмне термометъра, стартирате да мерите температура.

Сега можете да си разгърнете одеялото. Използвайте място, което няма да ви би трябвало идващите 5-6 часа /аз ги разполагам върху обущарника в коридора/.

Върху отвореното одеяло подредете хартия, която ще го защищити от замърсяване. Като бързате да заквасвате млякото във всички буркани и да запазите избрана температура е трудничко и да се измият добре от капалото от черпака мляко.

Като стартира да спада температурата на млякото, премервате по-начесто, до момента в който стигне 38 градуса. Това с кутрето го забравете....някои хора мият единствено с гореща вода без да им прави усещане..

Във всеки буркан слагате 1/2 с. л. домашно кисело мляко, разбърквате го и повтаряте чевръсто това с всички буркани. Температурата ще падне на 36-37 градуса. Не подквасвайте млякото на по-висока температура, тъй като ще се отдели вода след толкоз часове на топло и ще стане кисело още първоначално. Този развой се следи и при извадена от ледник и оставена на стайна температура кофичка с кисело мляко или комат сирене – изцвичват се.

Затваряте подквасеното мляко с капачките и подреждате бурканите върху одеалото, застлано с хартия. Завивате ги и ги забравяте за 6 часа. Моята квас е неотварян буркан с подквасено мляко от предходния път, който резервирам в хладилника. На купена кофичка с мляко би трябвало да написа в наличието, че има жива закваска или имената на двете бактерии, а не систематизирания за култури. Спокойни ще бъдете, в случай че дружно с бутилките закупите от млекарите/фермерите и буркан кисело. Те също си квасят.

След 6 часа развивате бурканите и оставяте на стайна температура още 2 часа. След това прибирате в шкафовете на хладилника.

Подквасвам мляко веднъж в седмицата /все отново правя подарък на тази храна 8-9 часа от живота си всяка седмица/ и ми стига за готвене, за ястие и за подквасване. Сигурна съм, че на седмия ден млякото ми отново е по-прясно от цялостното с консерванти и стабилизатори мляко в магазините.

....от това мляко, в което се съмнявате, може да извършите домашно сирене, домакински кашкавал или да сварите на вкусна домашна извара. Успех!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР