Вижте къде абортите са забранени и законни — и къде все още е в неизвестност

...
След решението на Върховния съд от юни 2022 г. по
Коментари Харесай

След решението на Върховния съд от юни 2022 г. по делото Dobbs v. Jackson Women’s Health Organisation, което премахна конституционното право на аборт в цялата страна, повече от дузина американски щати забраниха или строго ограничиха достъпа до процедурата. Държавите, където абортите са най-ограничени, отчитат по-високи нива на майчина и детска смъртност, както и по-голяма икономическа несигурност.

Борбата срещу абортите е в ход в законодателните органи на щатите. Съвсем наскоро Върховният съд на Индиана потвърди решение, което забранява абортите с малки изключения. През юли Айова забрани повечето аборти на около шест седмици от бременността, преди повечето хора да разберат, че са бременни. Окръжен съдия обаче временно задържа забраната няколко дни след влизането й в сила. Междувременно абортите остават законни в Айова до 22 седмици.

Доставчиците на здравни услуги и активистите на абортите продължават да подават правни оспорвания, за да спрат забраните в няколко щата да бъдат наложени. Окръжен съдия в Уайоминг временно блокира новата щатска забрана за аборти дни след влизането й в сила през март, което означава, че засега абортът остава законен, докато стане жизнеспособен. Друг съдия забрани първата по рода си забрана на хапчета за аборт в Уайоминг седмица преди да влезе в сила. По-рано тази година Върховният съд на щата Южна Каролина отмени шестседмична забрана - подобна на последната блокирана забрана - като заключи в решение 3-2, че законът нарушава защитата на поверителността на щата от конституцията. Шестседмичната забрана на Грузия беше блокирана през ноември от щатски съд, но дни по-късно Върховният съд на Грузия разреши забраната да влезе в сила, докато се обжалва от държавата.

Тъй като тези правни предизвикателства си проправят път през съдилищата, пациентите, търсещи достъп до процедурата, трябва да се ориентират в сложна смесица от законодателство, което често им налага да пътуват стотици мили.

Ето къде в момента се намира достъпът до аборт в Съединените щати.

Още като това:

Жените, живеещи в държави със забранени аборти, страдат от по-голяма икономическа несигурност Майчината и детската смъртност са по-високи в държави, които забраняват или ограничават абортите, се казва в доклада Визуализиране на неравенството в достъпа до аборт в Америка след Роу

Прия Кришнакумар и Вероника Стракуалурси допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР