виж галерията По заповед на кмета Димитър Николов бе извършена проверка

...
виж галерията
По заповед на кмета Димитър Николов бе извършена проверка
Коментари Харесай

Проверяват дали плажовете в Бургас са достъпни за хора с увреждания

виж галерията По заповед на кмета Димитър Николов бе осъществена инспекция дали плажовете в Бургас са налични за хора с увреждания. Нейната цел е да се подсигурява правото на достъп до морето на всеки един жител.

Инспекцията на плажните линии бе осъществена от комисия, в която са включени специалисти от Община Бургас, РЗИ, БЧК и полицията. В нея взе участие и представителят на хората с увреждания Грета Аспарухова, която тества успеваемостта на построените уреди.

Проверките обгърнаха централния плаж в квартал " Сарафово ", Централния и Северния плаж в Бургас, някогашния Евин плаж и линията в квартал " Крайморие ". Инспекция следва да бъде осъществена и на плажа в парк " Росенец " преди той да бъде отворен за туристи.

Комисията откри, че е належащо да бъдат направени редица усъвършенствания, с цел да може хората с увреждания да употребяват плажните линии и да имат достъп до морето. На притежателите и наемателите на плажове са формирани наставления да създадат неотложно усъвършенствания по рампите за напредване на хора с колички, да слагат в допълнение чадъри и платформи за достъп до тях.

Другото условие е тоалетните на плажовете да се слагат на по-удобни места. В момента достъпът до част от санитарните възли е неосъществим, а някои от тях се заключват. Експертите установяваха, че множеството тоалетни са тесни и в тях не може да влезе човек с количка.

Комисията направи наставления да се обезпечи естествен достъп на хората с увреждания и до медицинските пунктове, защото сега на множеството места това не е направено.

Най-добра инфраструктура и уреди са построени на плажа в квартал " Крайморие ", откриха проверяващите. Концесионерът одобри рекомендациите на Грета Аспарухова да се създадат дребни промени в направените уреди, с цел да може хората с колички да се усещат удобно на това място. 

Въпреки че плажовете не са общинска благосъстоятелност, Община Бургас провежда осъществяването на инспекциите, с цел да се обезпечи подобаваща среда за живот и свободен достъп до публични места за хората с увреждания.

Резултатите от инспекцията ще бъдат изпратени до регионалния шеф Вълчо Чолаков, защото плажовете са държавна благосъстоятелност.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР