Виетнамският парламент одобри оставката на президента Нгуен Суан Фук, предаде

...
Виетнамският парламент одобри оставката на президента Нгуен Суан Фук, предаде
Коментари Харесай

Виетнамският парламент одобри оставката на президента


Виетнамският парламент утвърди оставката на президента Нгуен Суан Фук, съобщи Ройтерс, базирайки се на държавни медии.

Това стана в миг, когато тази страна в Югоизточна Азия ускори своята акция за битка с корупцията. 

Изпълняващ длъжността президент ще бъде вицепрезидентът Во Тхи Ан Суан. Според източници новият президент най-вероятно ще бъде определен от Народното събрание през май. 

Централният комитет (ЦК) на Виетнамската комунистическа партия (ВКП) заяви през вчерашния ден, че Фук е подал оставка, откакто партията го упрекна в нарушавания и непозволени дейности на длъжностни лица под негово управление, до момента в който е бил министър председател. Според Централен комитет на ВКП Фук носи крайната отговорност за нарушаванията, осъществени от доста чиновници, в това число двама вицепремиери и трима министри, сред 2016-2021 г. 

Гласуването на оставката от Народното събрание, който по принцип просто утвърждава решенията на ръководещата комунистическа партия, да огромна степен е условност. откакто през вчерашния ден Централен комитет на ВКП към този момент разгласи, че е приел оставката на президента.

Някои дипломати във Виетнам и представители на други страни споделиха, че тези развития може да доведат до неустановеност, която на собствен ред да повлияе отрицателно на задграничните вложения в страната, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР