Виетнам е една от най-посещаваните азиатски дестинации. Граничи с Камбоджа,

...
Виетнам е една от най-посещаваните азиатски дестинации. Граничи с Камбоджа,
Коментари Харесай

Осем неща, на които да се насладите във Виетнам

Виетнам е една от най-посещаваните азиатски дестинации. Граничи с Камбоджа, Китай и Лаос и има елементарен достъп до Тайланд, Сингапур и Малайзия. Климатът е изменчив и много разнороден – от тропическите южни плажове до буйния планински север. Всичко във Виетнам е на ниска цена и това го прави идеална дестинация за пътешестване с дребен бюджет на необикновено място, където можете да се насладите на комбинация от култури, прелестна архитектура и невероятна храна.

8. Хой Ан

Никъде чарът и историята на Виетнам не са устояли по-дълго, в сравнение с в античния пристанищен град Хой Ан, който епохи наред е бил основен център за японските, португалските, холандските, арабските, китайските и френските търговци и моряци. Някакво знамение е оставило града и неговите над 800 исторически здания незасегнати от виетнамската война, тъй че през днешния ден неговите поданици са разбираемо горди от своето архитектурно завещание. Ще откриете доста домове, храмове, минерални бани, пагоди, мостове и магазини, доста от които са отворени гратис за публиката, даващи опция на посетителите за мудна и спокойна разходка из вековете.

7. Подземният свят Ку Чи

Това е цяла мрежа от тунели на няколко равнища, дълга общо към 200 километра. Днес те са туристическа атракция, само че преди време, преди към този момент четири десетилетия, са били същински призрачен сън за непознатите нашественици. Именно отсам, безусловно отдолу под земята, са изскачали виетнамските партизани за акциите си против американците. И след това отново по този начин ненадейно и безследно са изчезвали назад. По стигащите до покрайнините на града тунели в него са се промъквали бойци от Фронта за избавление на Южен Виетнам и не са давали мира на вражеските бойци. Входовете са в покритата с тропическа гора околност Ку Чи, на към 70 км северозападно от тогавашния Сайгон.

6. Водните кукли

Деца и възрастни се тълпят, с цел да следят дървените фигури, които се движат на фона на музика и цветове на плаващи подиуми. Театърът " Танг Лонг " в Ханой е подготвил театър от 18 епизода, които показват подиуми от всекидневието на виетнамците - работа на полето, лов на риба, бикоборство. Чрез представлението публиката има опция да види и танца на четирите дракона, както и разнообразни тълкования на антични виетнамски легенди и митове. Изкуството на водните кукли стартира преди повече от 3 века и се предава от потомство на потомство. Пъстрите дървени фигури са закачени на дълги бамбукови пръчки, заковани за дървени дъски. Този дървен механизъм се ръководи с плавни придвижвания върху водната повърхнина.

5. Деликатесите от охлюви

Освен, че е една от най-разпространените, виетнамската кухня се приема и за една от най-здравословните в света. Виетнамците подготвят охлювите по-различно в сравнение с това се прави в обичайна френска кухня. Охлювените ястия са извънредно известни, тъй че не е мъчно да се намерят. Това не са култивиран охлюви, а дребни водни охлюви – морски или речни, тъй че по-скоро наподобяват на мидни деликатеси. Много по-вкусни са,отколкото наподобяват и си костват неповторимото прекарване.

4. Музеят на войната

Въпреки че е много злокобно, музеят е едно от най-интересните места за посещаване в Хошимин. Дворът е цялостен с необикновено количество военни транспортни средства. Самолети, танкове, хеликоптери и големи оръжия покриват цялото място. Размерът на някои от тях е много величествен. Вътре можете да видите историята на хората, наранени от войната. Графичната изразност е много сурова, само че ще научите доста за страната и мрачните исторически събития.

3. Опитайте Banh Mi Phuong

От сливането на френската и виетнамската кухня се е получило нещо необикновено - Banh Mi – хрупкава багета, цялостна с всевъзможни типове апетитни хапки. Най-известен от тях е Banh Mi Phuong, окйто може да бъде открит из закътаните пазари в Ханой. Тези хлебни ролца са освен най-хубавото средство против махмурлук, само че също по този начин са и на доста добра цена – костват единствено $. Комбинирайте го с бира и ще получите страховит обяд за два $, който би одобрил и най-изтънченият готвач в света.

2. Пазарувайте във водата

Опънете платната и прекарайте сутринта из плаващите пазари. Най-големият от плаващите пазари във Виетнам е Кай Ранг. Стартира с пукването на зората и приключва към обяд, тъй че е добре да се разсъните рано, с цел да го хванете. Можете да намерите всичко на тези плаващи лодки. Просто седнете и оставете капитанът на вашата лодка да ви разноски около заредените щандове, до момента в който нещо хубаво ви хване окото.

1. Заливът Ха Лонг

Ха Лонг е едно знамение на природата и едно от най-популярните туристически места във Виетнам. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати към три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и коралови рифове, мангрови горички, дребни пресноводни езера, блатни гори и, несъмнено, пясъчни плажове. Името на залива може да се преведе като „ Залива на спускащия се змей “ или „ Там, където драконът слязъл до морето “. Съгласно легендата, когато локалните поданици се сражавали с китайските окупатори, боговете изпратили семейство дракони да защитят земите им. Драконите почнали да плюят скъпоценни камъни, които се трансформирали в острови и островчета, формирайки защитна стена. Благодарение на нея хората отстояли земята си, а след това основали страна с името Виетнам.

Източник: placestoseeinyourlifetime.com
Снимки: pixabay.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР