България е страна с удивителна природа! На тази малка площ

...
България е страна с удивителна природа! На тази малка площ
Коментари Харесай

Неизвестните райски кътчета в България, които задължително трябва да видите

България е страна с удивителна природа! На тази дребна повърхност са ситуирани толкоз доста забележителности, които нашето забързано всекидневие рядко ни разрешава да обиколим до един. Но има и места, не по-малко приказни и красиви, които не са толкоз известни, с изключение на за локалните и върлите туристи. Това са божествен кътчета, всяко със своята история и сексапил, забравени от света и допрени от Бога. Вижте ги!

Местността Сопово – с. Стояново

 62291369

Село Стояново е известно с стоманения си мост, издигнат през XIX век. Построяването на стоманения мост в местността Сопово край Стояново, на река Ботуня, има забавна история. Той е наименуван през 19 век Чудото на Северозападна България.

На това място е имало дървен мост, който постоянно е бил отнасян от буйните води на реката, по която работели 16 тепавици и още толкоз воденици. При първото посещаване на княз Фердинанд във Вършец през 1891 година каляската му засяда по средата на реката, тъй като мостът за следващ път бил отвеян. Тогавашният кмет Симо Господинов основава организация и с биволски впрягове изтеглят каляската от реката. Фердинанд изпраща благодарствено писмо до кмета и го награждава с медал. Ангажира инженери от италианска компания за построяването на Железния мост.

По време на мандата на кмета Георги Бояджиев (1992-1995г.) в общината се получава писмо от италианската компания, построила моста, че 100-годишната гаранция за неговата издръжливост изтича и мостът бе ремонтиран и заздравен.

В това картинно място са снимани и доста филми от които българският „ Паролата " и непознати продукции с присъединяване на известния артист Гойко Митич.

За местността има доста митове и предания, които описват за странни феномени по тези земи. Някои от тях изясняват, че дълбоките дупки в Сопово са били употребявани за леговища на самодивите, където те, също като мечките, спели зимен сън. Поверията гласят, че кръвта на самодивите била съвсем змийска, по тази причина когато станело студено, те не можели да се движат.

 i 1199655858 DSC057141  9720 1262879052558 1976246 n

 9720 1262878772551 4135061 n     197503

 9720 1262879092559 3282770 n     9720 1262879172561 7917605 n

Местността Сопово и до ден сегашен не е изключително известно място, може би аргументите за това се крият в неговата сложна досегаемост, само че несъмнено е удивително красиво кътче, което си заслужава да посетите. 

Жабокрек – Божият мост

 a 1301893067 bozia-most-4  bozia-most-zaglavna

Божи мост (известен още като Жабокрек) е натурален скален мост в Чиренско-Лиляшкия карстов регион на към 15 км. северно от Враца. До него може да се доближи по два маршрута, през селата Лиляче и Чирен, чиито землища мостът разделя.

 097720411790

Божият мост е хубав скален мост с височина 20 м и широчина 25 м. Дебелината на свода е от 9 до 12 м. По остта на речното корито той е дълъг 125 метра. Не можейки да си изясни образуването му, локалното население, почнало да мисли, че има интервенция на свръхестествени сили, по тази причина бил наименуван Божи мост. Впечатляващо е, че в тунела по стените има скални колони, които подпират гладкия таван, а пукнатините придават на стените мозаичен аспект. Под свода му има дребни езерца, а по стените му, на височина 9-10 м от пода на тунела, има дребни пещери, в които се крият прилепи. През летния сезон езерцата съвсем пресъхват и в тях се събират доста жаби, откъдето идва и името Жабокрек.

Рудник „ Цар Асен "

Рудникът се намира покрай Панагюрище и по времето на социализма е служел за извличане на цветни метали. Днес е зарязан, а от едновремешния рудодобив е останал огромен кратер, който е напълнен със застояла вода. Въпреки своята нефункционалност, гледката е в действителност поразяваща.

Глава Панега

 07-1

Глава Панега е вторият по величина карстов извор в България. Намира се на 214 м.н.в. в северното подножие на рида Коритото - в междинната част на Предбалкана, край село Златна Панега.

 Training Glava Panega Spring 3

Образуван е от две елипсовидни езера - Горното и Долното, свързани посредством под земята сифон. Особено картинно е Горното езеро, дълго 73 м и необятно 22 м. Изворът Глава Панега събира води от карстовия регион сред Ябланица и село Брестница и от река Вит. Навлезлите подземен води, изключително в губилището на река Вит, под село Гложене, минават подземно под село Брестница и извират в Глава Панега.

Така образуват многоводната река Панега, десен приток на река Искър. Ето по какъв начин посредством подземната карстова система най-дългата българска река си " открадва " води от река Вит. Подземният път на водата е дълъг 12 км. Оцветени в губилището на Вит, водите излизат от извора след 11-12 дни.

Каньонът на водопадите

46 водопада единствено в границите на 6 километра е изрязала през вековете водата в околност на планински разлом сред връх Перелик и Смолян. Районът е доста хубав, само че е малко прочут за туристите. Тук природата е ваяла чудни форми, които към момента не са получили заслужената им известност. Някои предсказват, че занапред им следва развиване като туристическа дестинация.

 karta-ekopyteka

Тези, които към този момент са го посетили, са пленени от чудните естествени гледки, напълно покрай регионалния център Смолян. Каньонът на водопадите се намира при започване на резерват  " Сосковчето ", който пък стартира от чертите на последния квартал в западната част на Смолян - " Средок ".

 S4030927

До каньона от водопади се стига около серпантините на Еленска река, които се издигат нагоре към високия 2191 м връх Перелик. При прекосяването им с изключение на величествено красивите падове на вода има опция да се видят забавни горски екосистеми и разнообразни скални формирания.

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР