Вие сте самоосигуряващо се лице. Бизнесът ви е малък и

...
Коментари Харесай

А ти пазиш ли резерви?

Вие сте самоосигуряващо се лице. Бизнесът ви е дребен и главно се занимавате с импорт на автомобилни масла. Живеете си умерено и си въртите бизнеса до преди няколко месеца, когато получавате предписание от Държавния запас. Информиран сте, че от 1 юли 2021 година може да се наложи да закупите и съхранявате котелно гориво, ако избухне война или някое друго злополучие. Никога не сте виждали котелно гориво, нямате концепция от кое място да го набавите или къде да го складирате. Надявали сте се на скромна облага за тази година, само че, уви, тя ще отиде за трупане на ресурси за страната.

Пазенето на запаси от години е един от най-досадните проблеми за част от огромния бизнес, който се занимава с горива. От задължението с ловки правосъдни трикове може да се измъкнат единствено определени компании. А условието за бранене на запас не се извършва даже от самата Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси ", като страната е застрашена от наказания поради изчезнали запаси за 13 дни.

Вместо да се концентрира върху решаването на проблемите с запаса на едро, страната реши да въвлече в драмата по-голям кръг компании. Това стана с смяна в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти, призната в разгара на пандемията - май 2020 година, и влизаща в действие от 1 юли.

Списъкът с фирмите, които би трябвало да пазят запаси горива, набъбна от 8 на 75 страници. Или от 19 компании - огромни петролни компании, броят на задължените лица е скочил на над 220. Сред тях са огромните циментови фабрики, като " Солвей Соди " и " Девня цимент ", които употребяват нефтен кокс (за разпалване на пещите си), дребни и огромни вносители на масла, или компании, с друга съществена активност, които по някаква причина са внесли масла. Сред тях са даже вносители на коли, вносители на земеделска техника и " Кауфланд ".

Всички те без значение с както тъкмо се занимават би трябвало да пазят котелно гориво. Бонусът към компаниите е опцията вместо котелно гориво (което не е с доста необятна употреба) да се пази да вземем за пример дизел, а 50% от него да е в друга страна от Европейски Съюз, изясняват от петролния отрасъл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР